19 Aralık 2025
Altın 5980.68
BIST 11341.9
Dolar 42.7815
Euro 50.1607
Sterlin 57.2488
Ankara -2°C

Gto Başkanı Mehmet Aslan: Eksen Kaymıyor, Türkiye Eksenini Doğrultuyor

Gto Başkanı Mehmet Aslan: Eksen Kaymıyor, Türkiye Eksenini Doğrultuyor
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, 'eksen kayması' tartışmalarına katılmadığını belirterek, "Çünkü bu çok yanlış değerlendiriliyor....
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, 'eksen kayması' tartışmalarına katılmadığını belirterek, "Çünkü bu çok yanlış değerlendiriliyor. Türkiye bana göre eksenini doğrultuyor. Türkiye'nin AB'ye üyelik konusundan vazgeçmesi söz konusu olamaz. Aksine bu konuda çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz." dedi.

5. Irak ve Ortadoğu Fuarı'nda konuşan Aslan, fuarı ve gündemi değerlendirdi. Aslan, Gaziantep olarak AB'ye tam üyelik perspektifinde son derece önemli misyon üstlendiklerini ifade etti. Aslan, komşularıyla iyi bir Türkiye'nin, AB ya da batı ülkelerine alternatif değil, onların lehine, dünya ve bölge barışını güçlendireceğini belirtti. Aslan, "Yarın AB'ye tam üye olmuş bir Türkiye, Irak, İran ve Suriye ile AB'yi komşu yapacaktır. Bu ülkelerle Türkiye'nin iyi ilişkileri Türkiye'nin hem enerji güvenliği hem de güvenliği açısından son derece büyük bir stratejik kazanımdır. Yine AB'nin küresel aktör olması, bir üyesinin yani Türkiye'nin komşu ülkelerle iyi ilişkilerinin getirdiği ağırlıkla çok daha yukarılara tırmanacaktır. AB'nin bu pazarlara açılması Türkiye'nin bu ülkelerle iyi ilişkilerinden geçmektedir. Türkiye'nin komşu ülkelerle ilişkilerini yükseltmesi AB için son derece önemli bir kazanımdır." diye konuştu.

Fuar hakkında da konuşan Aslan, fuara gelene kadar önemli bir çalışma yapıldığını, çok yoğun bir çalışma yapıldığını ifade etti. "Bu sene Irak Fuarı'nı, 'Komşu Ülkeler Fuarı'na çevirdik. Irak'ın yanında, Irak, İran, Ürdün, Lübnan ve Suriye de fuara katıldı. Gaziantep bu fuar için seferber oldu." diyen Aslan, Gaziantep'in ve bölgenin tanıtımı ile Gaziantep'in dünyaya açılımı ve komşu ülkelerle ilişkileri geliştirme açısından son derece önemli bir vizyonla hareket ettiklerini kaydetti. Aslan, fuar açılışına kadar yapılan çalışmaların semeresini gördüklerini aktardı.

"SURİYE'YE KİMLİKLE GEÇİŞTE ISRARLIYIZ"

Aslan, pasaportsuz geçiş için 6 ay önce Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı'na başvurduklarını belirterek, Suriye'ye kimlikle geçişte ısrarlı olduklarını belirtti.

Aslan, şöyle konuştu: "Dün Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile de görüştük. Dışişleri Bakanlığı önümüzdeki süreç içinde pasaportsuz geçiş konusunda mesafe alacağımız düşüncesinde. Teknik bir çalışma lazım, bizim amacımız hüviyet cüzdanlarının gösterilerek geçişlerin sağlanması. Tıpkı Avrupa Birliği gibi bölgemizde de bir birlik oluşturabilmek istiyoruz. Bölge ülkeleri olarak biz birlikte kalkınmayı hedefliyoruz. Bu fuarın bir amacı da o. Ne kadar birlikte kalkınırsak o kadar bölge ülkelerinin refahını yükseltiriz. Bu da beraberinde barışı ve demokratikleşmeyi getirir. Onun için Türkiye, komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirme konusunda her türlü adımı atmalıdır. Zaten bizim amacımız da ilişkileri yukarıya çıkarmaktır."

Aslan, Avrupa Birliği ile Arap ortak pazarının birleştirilmesinin bölge ülkeleri için son derece stratejik önem taşıdığını kaydetti. Aslan, bu konuda Gaziantep'in öncü misyonu üstlenecek konumda olduğunu, bunun için ellerinden gelen her türlü gayreti gösterdiklerini kaydetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir