1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜM.MUHAFAZADAN OPERASYON!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜM.MUHAFAZADAN OPERASYON!

A+A-

GÜMRÜK MUHAFAZADAN BAŞARILI OPERASYON

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat Dairesi Başkanlığı operasyon şubesi tarafından, son yılların En Büyük ‘TSE’ Yolsuzluğu ortaya çıkartıldı.

Operasyon kapsamında tanınmış firmaların da yurt dışından getirdikleri mallarla ilgili olarak sahte TSE belgeleri kullandıkları görülmüş; Çin’den ithal edilen avize ve aplikler için sahte TSE belgelerinin düzenlendiği anlaşılmıştır.

B…. Aydınlatma, A. A… Aydınlatma, E……  Elektrik, E… F…. Çiçek, U… Aydınlatma, A.. İnşaat, S….. Bilgisayar, B……., K….. Aydınlatma, E.M……’in de aralarında bulunduğu inşaat, çelik, bilgisayar ve aydınlatma alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin milyonlarca TL’lik malı aynı yöntemlerle yurda kaçak soktuğu ekiplerce tespit edilmiştir.

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat Dairesi Başkanlığı operasyon şubesi, operasyonun ilk halkası için düğmeye basarak; İstanbul, Bursa ve Gaziantep’te bulunan 12 ayrı firmaya eşzamanlı operasyonlar düzenledi. Olayla ilgili göz altına alınan toplam 58 kişiden Tuncay A, Ulaş Ç., Orhan E. ve Vahdet M.’nin tutuklandığı; Mahmut D., Ruşen G., Gökhan Ö. ve Alpay A. için de yurtdışına çıkış yasağı konulduğu; operasyonlarda  adı geçen illerdeki 3 kişinin daha tutuklandığı ve kalan diğer zanlıların ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı belirtildi.

Bu operasyon kapsamında TSE uygunluk belgesi alınamadığı için sahte belgelerle  2.3 MİLYON TL’lik kaçak malın yurda sokulduğu ekiplerce tespit edilmiştir.

Değerli Okurlar; öncelikle yurtdışından ithalat yapan firmalar, ürünlerinin TSE standartlarına uygunluğunu tescil ettirmek zorundadırlar. TSE standartları, aynı zamanda ürün için kalite standardı anlamına da gelmektedir.. TSE kalite standardına uymayan ürünlere, TSE uygunluk belgesi  asla verilemez.. Bu tür ürünler yeterince kaliteli görülmediği için de, yurda sokulmalarına izin verilmemektedir.

Ürünlerini her şeye rağmen yurda sokmaya çalışan bazı firmalar ise, sahte TSE belgesi hazırlayarak bu belgelerle yurda kaçak olarak mal sokuyorlar. Yapılan usulsüzlük TSE ile gümrük kayıtlarının karşılaştırılmasıyla ortaya çıkmıştır!!

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat Dairesi ekiplerinin, bu operasyonla yine büyük bir başarıya imza attıklarını görüyoruz. Ben bu operasyonla ilgili olarak, yaklaşık iki-üç ay önce böyle bir çalışmanın yapıldığı duyumunu almıştım. İstanbul’da görev yapan, daha sonra genel müdürlük operasyon şubesinde geçici olarak görevlendirilen bir kısım amirinin de bu operasyondaki payının  yetkililer tarafından göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Bundan böyle artık Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün eskisinden daha güçlü, donanımlı ve kaliteli çalışanlarıyla daha büyük başarılara imza atacağı kanaatindeyim. Bu operasyonlar kapsamında başta Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç ve Kaçakçılık Dairesi Başkanı Mehmet Akıllı ile amir ve memurlarını gönülden kutluyor; başarılarının devamını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.