15 Şubat 2026
Altın 7075.06
BIST 12433.5
Dolar 43.7242
Euro 51.9199
Sterlin 59.5847
Ankara -1°C

"Güney Akım'ın Teşekkürü Samsun-Ceyhan"

"Güney Akım'ın Teşekkürü Samsun-Ceyhan"
Rusya basını Milano'da önceki gün 'Samsun-Ceyhan' petrol boru hattı anlaşmalarının imzalanmasına yoğun ilgi gösterdi.
Rusya basını Milano'da önceki gün 'Samsun-Ceyhan' petrol boru hattı anlaşmalarının imzalanmasına yoğun ilgi gösterdi. Ülkenin önde gelen gazeteleri olayı 'Güney Akım Aktı', 'Petrol'e karşılık gaz' ve 'Türkiye'ye teşekkür niyetine' başlıkları ile verdi.

Mavi Akım projesinin imzalanmasından 10 yıllık aradan sonra Milano'da önceki gün Rusya, Türkiye ve İtalya tarafından imzalanan anlaşmaları Vremya Novostey gazetesi 'Büyük üçlü anlaşması' olarak nitelendirdi. Siyasi anlamda anlaşmaların Rusya Başbakanı Vladimir Putin Türkiye'yi ziyaret ettiği 6 Ağustos'ta gerçekleştiğini belirten gazete, makalesinde "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Putin'in resmi olmayan görüşmesine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı ve 'dostu Vladimir'i' Türkiye-İtalya petrol boru hattında yer almaya ikna etti." ifadelerine yer verdi.

İmza törenini 'Türkiye'ye teşekkür niyetine' başlığı ile veren RBK Daily, Rusya'nın Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesinde yer almasının Türkiye'nin 'Güney Akım' projesine desteğinden ötürü olduğunu kaydetti. Rusya'nın her iki projede yer almasının ana transit hatlarını elinde tutabilmek için önemli faktör olduğunu yazan gazete, "Türkiye transit liderliği konumunu korumaya çalışıyor, ancak ne kadar akımların kontrolünü vermek istemese de Rusya ile de rekabete girmek istemiyor. Bununla birlikte Rusya, Avrupa ve ABD'ye karşı Türkiye'ye önemli kazançlar sağlayabilir."

Rusya'nın önde gelen Kommersant gazetesi ise Milano'da tarafların bir taşla iki kuş vurduğu değerlendirmesinde bulundu. Haberi 'Güney akım aktı' başlığı ile anlatan gazete, Rusya'nın Ceyhan'da bir petrol rafineri kurma teklifinde de bulunduğunu duyurdu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir