15 Şubat 2026
Altın 7075.06
BIST 12433.5
Dolar 43.7242
Euro 51.9199
Sterlin 59.5847
Ankara 14°C

Güney Osetya,Rusya-Belarus Birlik Devleti'ne Katılmak İstiyor!

Güney Osetya,Rusya-Belarus Birlik Devleti'ne Katılmak İstiyor!
Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya lideri Eduard Kokoytı, Rusya ve Belarus arasında çalışmaları sürdürülen 'Birlik Devleti'ne katılmak istediklerini açıkladı.
Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya lideri Eduard Kokoytı, Rusya ve Belarus arasında çalışmaları sürdürülen 'Birlik Devleti'ne katılmak istediklerini açıkladı. 8 Ağustos'ta Gürcistan'la gerçekleşen savaşın ardından Rusya 21 Ağustos'ta ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanımıştı. Moskova'da düzenlenen bağımsızlık günü etkinliklerine katılan Kokoytı, "Böyle bir gelişme bizi fazlası ile mutlu eder." dedi. Kokoytı, Belarus'un da Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyacağını savundu. Rusya'nın dışında iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını şimdiye kadar sadece Nikaragua tanıdı.

Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıma konusunda karışık sinyaller gönderen Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le bir araya gelecek. Görüşmede, ekonomik ilişkiler ve gümrük birliği ile ilgili konuların ele alınacağı kaydediliyor. Belarus'un Rusya'ya ihraç ettiği mallara getirilen gümrük sınırlaması nedeni ile Minsk-Moskova hattı gergin. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi olan Belarus, birlik bünyesinde oluşturulan 'Hızlı Hareket Birliği'ni de henüz onaylamadı.

Güney Osetya'nın savaş ve yıkımla anılmamasını istediklerini ifade eden Kokoytı, "Güney Osetya konuksever bir ülke. Rusya'nın desteğinden memnunuz. Önümüzdeki yıllarda potansiyelimizi fazlası ile gösterme imkanı bulacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Gürcistan'ın yeniden silahlanmasından endişe ettiklerini ifade Kokoytı, bunun Ağustos 2008 öncesinden daha hızlı bir şekilde gerçekleştiğini savundu. Rusya, bölgenin altyapısının iyileştirilmesi ve ekonomik destek amacı ile yüzlerce milyon dolar destek sağlıyor. Rusya Güney Osetya'da yıkılan binaların onarımı için 10 milyar ruble (310 milyon dolar) ek bütçe ayırdı. İki ayrılıkçı bölgenin güvenliği için bölgeye asker gönderen Moskova, üs çalışmalarını da sürdürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir