Fırat, Marden Kızıltepe'de düzenlenen 'Afrika'yı Tanıtım ve Afrika'da Ticaret' konulu konferansta yaptığı konuşmada,
işadamlarının bildiklerinin aksine Afrika'nın açlık ve sefalet bölgesi olmadığını söyledi. Bölgede ciddi ticaret hacminin bulunduğu anlatan GÜNSİAF Genel Sekreteri Fırat, işadamlarının ihracat yaptıkları ya da ithal ettikleri malların nerelerde ve nasıl kullanıldığını sorgulamadıkları için sığ alanlarda ticaret yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Fırat, yıllarca işadamlarının gelişmiş ülkelere ihracat yaptıklarını fakat bu ihracatların tamamının bu ülkelerde kullanılmadığını söyledi. Bir süredir Afrika'nın ticaret yapısını incelemek ve Afrika'da bulunan 54 ülkede TUSKON'a bağlı Türk işadamları için bağlantı ofisleri kurmaya çalıştıklarını aktardı.
Afrika'nın birçok ülkesinde Belçika halısı olarak satılan halıların çoğunun arkasında "Made In Turkey" armasının bulunduğunu gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediklerini anlatan Fırat, "Bizler Gaziantep'te ürettiğimiz halıları belli rakamlarla Belçika'ya satmışız. Afrika'da pazar oluşturan Belçikalılar da bu Gaziantep'te üretilen halılarımızı iki katı fiyatla Afrikalılara sanki Belçika'da üretilmiş gibi satıyor. Oysaki biz gelişmiş ülkelerle ihracat yaptığımızı sanıyoruz. Sorgulamıyoruz. Gelişmiş ülkeler sayemizde gelişmemiş ülke ekonomileriyle ticaret yapıyor." diye konuştu.
Açlık, sefalet ve darbelerle yaşandığı söylenen Afrika'da 5 milyar Avrupalı, 600 bin Çinli, 700 bin Arap, 150 bin İranlı, 30 bin Yunanlı'ya rağmen sadece 10 bin Türk'ün bulunduğunu hatırlatan Fırat, "Avrupalılar zeki insanlar. Eğer denildiği gibi Afrika verimsiz bir ticaret sahası olsaydı bu kadar fazla sayıda Avrupalı neden bu ülkede ticaretle uğraşsın?" ifadelerini kullandı.
Türk işadamlarının sürekli yenilenme ve yeni alternatifler bulmak zorunda olduklarına dikkat çeken Fırat, Osmanlı Devleti'nin 1500'lü yıllarda Cezayir, Libya, Tunus, Mısır, Sudan, Eritre, Cibuti ve Etopya'da egemen olmasından kaynaklı Afrika halkının Türklere yabancı olmadığını dile getirdi.
Kızıltepe Aktif Sanayici ve Genç İş Adamaları Derneği (KASGİAD) Başkanı Sait Sezer ise, "Kızıltepeli iş adamlarımız için oldukça verimli bir konferans olduğunu düşünüyorum en kısa zamanda Kızıltepeli iş adamlarımızla beraber bir Afrika gezisi düzenleyip iş alternatiflerini değerlendireceğiz." dedi.
(CİHAN)
