1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hayati Yazıcı: Cayma Hakkı 14 Güne Çıkarıldı
Hayati Yazıcı: Cayma Hakkı 14 Güne Çıkarıldı

Hayati Yazıcı: Cayma Hakkı 14 Güne Çıkarıldı

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan 'Tüketici Haklarını Koruma Kanunu' hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kanunla tüketicilerin aldıkları ürün ve mallardaki 7 günlük cayma hakkının 14 güne çıkarıldığını bildirdi.

A+A-

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan 'Tüketici Haklarını Koruma Kanunu' hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kanunla tüketicilerin aldıkları ürün ve mallardaki 7 günlük cayma hakkının 14 güne çıkarıldığını bildirdi. Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi ihtiyaçların aboneliklerinde tüketicileri koruyucu yeni düzenlemeler getirildiğini kaydeden Yazıcı, 1 yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesininin istediği zaman fesh edilebileceğini söyledi.

Bakan Hayati Yazıcı, imzayla açılan kanun taslağı ile ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde(TOBB) basın mensuplarına bilgi verdi. Mağduriyetlerin en fazla yaşandığı yapılan kapıdan satışlara da yeni tedbirlerin getirildiğini belirten Yazıcı, işyeri dışında satış yapacakların, mevcut uygulamada olduğu gibi Bakanlıktan 'yetki belgesi' almalarının zorunlu olduklarını kaydetti. Bakan Yazıcı, "İşyeri dışında kurulan sözleşmeler imzalanmadan önce, tüketici sözleşme şartları ile ilgili bilgilendirilecek. Mevcut 7 günlük cayma hakkı süresi 14 güne çıkarılıyor. Satıcı ve sağlayıcı yükümlülüklere aykırı davranırsa tüketici cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreyle bağlı olmayacak. Sözleşme tarihi tüketicinin kendi el yazısıyla attırılacak ve sözleşmenin bir örneği tüketiciye verilecektir." dedi.

Pazardaki payını her geçen gün arttıran, internet, telfon ve katolog satışları için yapılan 'Mesafeli Sözleşmelere' ilişkin de yeni düzenlemelerin getirildiğini dile getiren Yazıcı, "Mesafeli sözleşme kurulmadan önce, tüketici sözleşme şartları hakkında bilgilendirilecek. Mesafeli sipariş edilen ürünler en geç 30 gün içerisinde tüketiciye teslim edilmek zorunda olacak. Mevcut 7 günlük cayma hakkı süresi 14 güne çıkarılıyor. Satıcı ve sağlayıcı tüketiciyi cayma hakkı konusunda bilgilendirmezse tüketici 14 günlük süreyle bağlı olmayacak." diye konuştu.

Yazıcı, finansal hizmetlerin mesafeli satışına ilişkin AB yönergesinin ilk defa iç hukuka aktarıldını da bildirdi. Her türlü banka hizmeti, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödeme ile ilgili mesafeli sözleşme kurulmadan önce tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirileceğini kaydeden Bakan Yazıcı, "Tüketici, finansal hizmetlere ilişkin sözleşmelerden 14 gün içinde cayma hakkına sahip olacaktır." dedi.

"DEVRE TATİLSATIŞ UYGULAMALARINA DÜZENLEME GETİRİLDİ"

Bakan Yazıcı, devre tatil satış uygulamalarına yeni düzenlemelerin getirildiğini de söyledi. 'Devre tatil kavramının' anlaşılır hale getirilerek devre mülkler ve alternatif tatil üyeliklerinin (devre yat, kulüp üyeliği vb.) de bu kapsama dahil edildiğini belirten Yazıcı, "Sözleşme kurulmadan önce, tüketici sözleşme şartları ile ilgili bilgilendirilecek. Sözleşme tarihi tüketicinin kendi el yazısıyla attırılacak ve sözleşmenin bir örneği tüketiciye verilecek. Devre tatillerde cayma hakkı süresi 10 günden 14 güne çıkarılacak." diye konuştu.

"TÜKETİCİ PAKET TURLARIN SÖZLEŞMESİNİ İPTAL EDEBİLECEK"

Yerli ve yabancı turistleri yakından ilgilendiren 'paket turlarla' ilgili de çıkacak yasa da düzenleme getiliriyor. Bakan Yazıcı'nın açıklamalarına göre; turlarla ilgili sözleşme kurulmadan önce, tüketiciye ön bilgilendirme amaçlı broşür verilecek. Tüketici, paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından birisinin değişmesi halinde sözleşmeden dönebilecek. Yeni düzenlemeye göre AB ülkelerinde olduğu gibi ticari ve mesleki amaçla paket tura katılanlar da tüketiciye tanınan haklardan yararlanabilecek.

"TÜKETİCİ 1 YILDAN UZUN SÜRELİ ABONELİKLERİ FESH EDEBİLECEK"

Taslak kanunda elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi ihtiyaçların aboneliklerinde tüketicileri koruyucu yeni düzenlemeler getiriliyor. Yazıcı, 1 yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesininin istediği zaman, süresi 1 yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmelerini ise satıcı veya sağlayıcının sözleşmede değişiklik yapması halinde feshetme hakkına sahip olacağını da açıkladı. Aboneliğe son verme isteğinin yönetmelikle belirlenecek süreler içinde yerine getirilmezse, abonelikten faydalanılmış olsa dahi tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyeceğini vurgulayan Yazıcı, feshin sözleşmenin kurulmasından daha ağır şartlara bağlanamayacağı kuralının getirildiğini de ifade etti.

"İNDİRİMLİ SATIŞ FİYATI VE ÖNCEKİ FİYATI GÖSTERİLECEK"

Gerçeği yansıtmayan indirimli satış kampanyalarına sınırlama getirildiğini de açıklayan
Hayati Yazıcı, "İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı ve indirim oranı etiketlerinde gösterilecek. İndirimden önceki fiyatın gerçekliğinin ispatı satıcı veya sağlayıcıya ait olacak." ifadelerini kullandı.

"TÜKETİCİLERİN DAVA AÇMASI KOLAYLAŞIYOR"

Bakan Yazıcı, garanti belgesi ile ilgili bürokratik işlemler azaltıldığını söyledi. İhtiyari garanti taahhüdünde bulunanların taahhüde bağlı olacağını ifade eden Yazıcı, kanunla ilgili getirilecek yenilikler hakkında şu bilgileri verdi:

"Yasa ile tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar artırılmaktadır. Satış sonrası servis hizmetlerine yönelik düzenlemeler büyük ölçüde korunmuştur. Tüketicilerin ticari reklam yoluyla yanıltılmasını engelleyecek tedbirler etkinleştirilmektedir. Haksız ticari uygulamalara ilişkin AB yönergesi ilk defa iç hukukumuza aktarılmaktadır. Reklam kurulu yeniden yapılandırılarak kurulun denetim etkinliği arttırılacaktır.Reklam Kurulu'nun karar almasına yardımcı olacak sektörel özel ihtisas komisyonları kurulacaktır. Reklam politikalarının oluşturulması ve uygulanmasıyla ilgili olarak ilk defa 'Reklam Konseyi' kurulması öngörülmüştür. Tüketici sorunları hakem heyetleri yeniden yapılandırılacak ve tüketicilerimizin haklarını aramaları kolaylaştırılacak. Tüketici mahkemelerinde tüketicilerin dava açmaları daha kolay hale geriliyor. İdari para cezaları caydırıcı, orantılı ve belirli olması ilkeleri göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmiştir."
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.