Hollanda'daki domuz gribinde son durumu Dâhiliye ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Halil Akol değerlendirdi. Doktorlar aşıda önceliğin hamile bayanlar başta olmak üzere 6 ay ile 4 yaş arası çocuklar, 0 ile 6 aylık çocukları olan anne ve babalar, kronik hastalar (kalp, akciğer gibi bağışıklık sistemi açısından problemi olanlar) ve 60 yaş üzeri kişilere verildiğini ifade ediyor. Hastalığa karşı evde yapılabilecekler hakkında bilgi veren Dr. Halil Akol, "Ellerle hastalığın yayılma hızı çok artıyor. Toplu olarak bulunduğumuz yerlerde, kapı kolları, asansör düğmelerinden ele virüsler bulaşıyor. Böyle temasların ardından, el sıkıştıktan sonra elimizi, ağzımıza burnumuza götürmeden iyice yıkamalıyız. Öpüşme âdetinden, el öpme âdetinden bir müddet vazgeçmemiz gerekir." dedi.
Domuz gribini ayakta geçiren hastaların yapması gereken en önemli şeyin evde dinlenmek olduğunu dile getiren Dr. Halil Akol, "Gribi hafif, ayakta geçirenlere tavsiyemiz, daha çok evinde vakit geçirsin, topluma çıkıp, etrafına yaymasın. Öksüren, hapşıran, aksıran mendil kullansın, mendili çöpe atsın, ellerini yıkasın, etrafına bulaştırmasın. Yüksek ateş ya da nefes almakta güçlük olursa hastaneye gitmeli ve orada tedavisi yapılmalı." şeklinde konuştu.
AŞI KONUSUNDA HALKIN DÜŞÜNCESİ NET DEĞİL
Nasıl bir parasetamolun yan etkisi olduğunu düşünürsek, grip aşısından da korkacak bir durum yok diyen Halil Akol, "İçindeki adjuvan maddesiyle ilgili eleştiriler var, alüminyum gibi; mesela yenen bir balıketinde bu miktardan daha fazla vücuda giriyor. Yapı olarak aslında bu da bir grip aşısı. Yan etkileri, mevsimsel grip aşısının yan etkileri ile benzer. Diğer uygulanan aşıların yan etkilerinden de farklı değil. Domuz gribi daha ölümcül olmasın diye aşının yapılması gerekiyor. Bekleyip görelim olmaz. Son pişmanlık fayda etmez. Domuz gribi aşısının ölümcül olabileceği iddiaları asılsız ve hiçbir bilimsel dayanağı yok." dedi.
Aşının riskli olmadığına dikkat çeken Dr. Akol, "Birinci dönem GGD tarafından aşılananların sayısı 588 bin 750 ve bu rakamı çocuklar oluşturuyor. Aşıyla ilgili çocuk ölümü Hollanda'da görülmemiş. Spekülasyonlar yapılmıştır, ama bunlar şuana kadar asılsızdır ve kanıtlanmamıştır. Çocukların aşılanmasında çok önem var, görünen o ki, 0 ile 4 yaş arası çocuklar solunum yollarından daha çok etkileniyorlar ve aşı bu durumu önleyebilir." şeklinde konuştu.
(CİHAN)