1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hollanda'da Türk Kökenli Emeklileri Sevindirecek Haber
Hollandada Türk Kökenli Emeklileri Sevindirecek Haber

Hollanda'da Türk Kökenli Emeklileri Sevindirecek Haber

Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı, emeklilere ek ödenekle ilgili mahkeme kararını temyize götürmeyeceğini açıkladı.

A+A-

Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı, emeklilere ek ödenekle ilgili mahkeme kararını temyize götürmeyeceğini açıkladı.

Bakan Lodewijk Asscher ile Müsteşarı Jetta Klijnsma tarafından parlamentonun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi’ne gönderilen yazıda, kesintilerin hak sahiplerine toplu halde geri ödeneceği belirtildi.

HAARLEM MAHKEMESİ MAĞDURLARI HAKLI BULMUŞTU

Emeklilere alım gücü kaybının karşılanması amacıyla yapılan ödeneğe, gelirin en azından yüze 90’ı üzerinden Hollanda’da vergi mükellefi olma şartı getirilmiş ve bu çerçevede Türkiye’ye gönderilen ek ödenekler durdurulmuştu. Uygulamanın haksız olduğunu savunan Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu’nun (İOT) çağrısı üzerine yüzlerce emekli karara itiraz etmiş ve açılan davada Haarlem Mahkemesi mağdurları haklı bulmuştu. Daha sonra Avrupa Komisyonu da, Hollanda’nın yürütmeyi durdurması talebiyle Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvurmuştu. Hollanda bu gelişme üzerine uygulamayı durdurma kararı aldı. Temsilciler Meclisi’ne gönderilen yazıda, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın da Haarlem Mahkemesi gibi uygulamanın mali bir önlem olmadığı yönünde karar verme olasılığı bulunduğuna işaret edildi.

SIRA PRİMSİZ NİTELİKTEKİ ÖDENEKLERDE

İOT Başkanı Emre Ünver, hak sahibi vatandaşları ve avukatlarını yürüttükleri hukuk mücadelesinden dolayı kutladıklarını ifade etti. "Sıra şimdi primsiz nitelikteki ödeneklerde." diyen Emre Ünver, yaşanılan ülke prensibi kapsamında Türkiye’ye gönderilen primsiz ödeneklerde yapılan kesintilerin de bir an önce durdurulmasını umduklarını söyledi.

GERİYE DÖNÜK 300 MİLYONLUK ÖDEME YAPILACAK

Diğer taraftan Avukat Nazmi Türkkol 1 Haziran 2011 tarihinde durdurulan ve Haarlem Mahkemesi’nin Hollanda aleyhindeki kararının ardından Avrupa Komisyonu’nun da Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvurması üzerine yeniden ödenmesi yönünde karar verilen emeklilerin satın alma gücünü telafi ek ödeneği için geriye dönük olarak 300 milyon Euro'luk bir ödeme yapılacağını söyledi.

Avukat Nazmi Türkkol konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “1 Haziran 2011 tarihinden itibaren ihraç edilmeyen ek ödeme tutarı kişi başına ayda 33,09 eurodur. Tutar önemsiz gibi görülebilir, ancak bu karar ile geriye dönük olarak ödenecek ek yardım tutarı Türkiye’de ikamet eden vatandaşlarımız da dahil olmak üzere 300 milyon Euro'dur.” dedi. Türkkol, sosyal güvenlik hakkının bazı değişiklikler yapılarak engellenemeyeceğinin bir kez daha ortaya konulduğunu söyledi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN GAYRETLERİ ÖNEMLİ ROL OYNADI

Avukat Nazmi Türkkol, AB ülkelerinde göçmenlerin sosyal haklarının kısıtlandığı her durumda AB Komisyonu’na başvurmanın öneminin bir kez daha anlaşıldığını ifade ederek, şunları söyledi: "Bu sonuç sivil toplum örgütlerimizi çok güçlü bir şekilde desteklememizin zorunlu olduğunu bize bir kez daha hatırlatmıştır. Davanın temyiz sürecinde hükümet tarafından geri çekilmiş olması da çok önemlidir. Bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Hollanda hükümetinin ‘ikamet edilen ülke prensibi’ gibi, hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir gerekçe ile sosyal güvenlik ödeneklerinin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ihraç edilmemesi uygulamasına da son vermesi beklentimizdir. Bu hukukun bir gereğidir." CİHAN

Hollanda'da Türk kökenli emeklileri sevindirecek haber

Hollanda'da Türk kökenli emeklileri sevindirecek haber

Hollanda'da Türk kökenli emeklileri sevindirecek haber

Hollanda'da Türk kökenli emeklileri sevindirecek haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.