1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. HSYK'dan o hakimlere inceleme
HSYKdan o hakimlere inceleme

HSYK'dan o hakimlere inceleme

HSYK 3'üncü Dairesi, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi hakkında, "Ergenekon davası gerekçeli kararını hâlâ yazmadıkları" gerekçesiyle oy çokluğuyla inceleme kararı verdi.

A+A-

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Ergenekon davasının gerekçeli kararını 7 aydır yazmadıkları gerekçesiyle sanık Tuncay Özkan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, HSYK'ya şikâyette bulunmuştu. Ergenekon sanıklarının tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce önceki gün yapılan açıklamada da "Terörle Mücadele Kanunu 10'uncu Madde ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu ve konunun Anayasa Mahkemesi'ne götürüleceği" belirtilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da konuyla ilgili HSKY'yı görev çağırmıştı. Ahmet Hamsici'nin başkanlığında toplanan 3'üncü Daire, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ile Hüsnü Çalmuk hakkında, "Ergenekon davası gerekçeli kararını 7 aydır yazmadıkları" için oy çokluğuyla inceleme yapılması kararı verdi. İnceleme kararı, onay için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a gönderilecek. Adalet Bakanı'ndan gelecek onayın ardından hâkimler hakkında inceleme yapılacak. Savcılar hakkında soruşturma açılmasına gerek görülürse de 3'üncü Daire, soruşturma için teklifte bulunacak. Adalet Bakanı'nın onay vermesinin ardından soruşturma işlemlerini ise HSYK 2'nci Dairesi yürütecek..
İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye taleplerinin reddine ilişkin önceki gün yaptığı açıklamalarla ilgili konular ise HSYK 3'üncü Dairesi'nin bir üyesinin "konuyu incelemek ve mevzuatı irdelemek" istemesi nedeniyle dün görüşülmedi. Ergenekon davasının gerekçeli kararının halen yazılmamış olması tartışmalarına Adalet Bakanlığı da yazılı açıklamayla katıldı. Bakanlık, yasayla kaldırılan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin kanun ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurma konusunda herhangi görev ve yetkisinin bulunmadığı belirtildi. Bakanlığın açıklamasında, 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin tek yetkisinin Ergenekon davasının gerekçeli kararını 15 gün içinde yazmak olduğuna işaret edildi. Amasya'da bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da konuyla ilgili, "Olmayan bir mahkemenin eski hâkimlerinin mahkeme varmış gibi karar tesisleri asla kabul edilemez" değerlendirmesi yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.