İnsan hakları ve demokratikleşme konusunda Türkiye'de 10 yıl öncesine göre gelişme olduğunu dile getiren Öztürk Türkdoğan, 'deli gömleği' olarak tanımlandığı 1982 Anayasası değişmeden demokratikleşmenin sağlanamayacağını aktardı. Bütün hukuksuzlukların dayanağının 82 Anayasası olduğunu dile getiren Türkdoğan, şöyle konuştu: "Esasında Cumhuriyet ideolojik bir cumhuriyet olarak kuruldu. Bunu demokratik cumhuriyete dönüştürmemiz lazım. Demokrasinin çoğulculuk, açıklık, katılımcılık gibi bütün kurumlarıyla hayata geçirilmesi lazım. Farklıkların kabul edilmesi, herkesin kimlik ve kültürüyle tanınması gerekiyor. Etnik grupların haklarının anayasal güvenceye alınması gerekiyor. Hukukun üstünlüğü ilkesi yaşam bulmalı."
'Kürt sorunu, askeri vesayet, din ve vicdan özgürlüğü, insan haklarına saygı ve ifade özgürlüğünün Türkiye'nin en önemli sorunları olduğunu kaydeden Türkdoğan, bölgede yaşananların, şiddete dayalı çözüm arayışlarından kaynaklandığını söyledi. Türkdoğan, şöyle devam etti: "Yapılan uzun mücadele sonunda sistem Kürt sorununu kabul etti. Hakların anayasal güvenceye alınması ve kendi temsilcileriyle temsil edilmesi gibi talepler ısrarla sürdürülüyor. Son bir yıldır yaşanan sancılı dönemi böyle değerlendiriyoruz. Çözüm demokratik anayasa ve insan haklarına bağlı devlet bürokrasisinin yaratılmasından geçer."
"HERKES HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİNE UYMALI"
Türkiye'de yargının siyasallaştığına dikkat çeken İHD Genel Başkanı Türkdoğan, keyfi gözaltı ve tutuklamaları, anti demokratik uygulamaları Türkiye ve dünyanın gündemine getirmek için çabalayacaklarını kaydetti.
Türkdoğan, konuşması şöyle noktaladı: "Artık yaşanan hukuksuzluklara 'dur' demek gerekiyor. Yargının siyasallaşmış tutumuna 'dur' demek gerekiyor. Yargının hukukun üstünlüğü ilkesine uyması lazım. Evrensel hukuk normları Türkiye'nin uymak zorunda olduğu normlardır. Halkın vicdanındaki adalet duygusu yok edilmemelidir. İnsanların vicdanlarındaki adalet duygusunun yaşamasını, pekişmesini sağlayacak uygulamalara imza atılmalıdır."
Konuşmaların ardından İHD MYK ve şube başkanları toplantısı basına kapalı devam etti.

