21 Ağustos 2026
Altın 7088.87
BIST 14489.25
Dolar 48.0593
Euro 56.1926
Sterlin 65.4286
Ankara 35°C

Hükümet, Hak-par Ve Kadek'i De Açılım Sürecine Dahil Etti

Hükümet, Hak-par Ve Kadek'i De Açılım Sürecine Dahil Etti
Demokratik açılım sürecinde sadece kapatılan DTP ve yerine kurulan BDP dışındaki Kürt orijinli partilerle görüşmeler yapmadığı için eleştirilen hüküm...
Demokratik açılım sürecinde sadece kapatılan DTP ve yerine kurulan BDP dışındaki Kürt orijinli partilerle görüşmeler yapmadığı için eleştirilen hükümet, bu konudaki tavrını değiştirdi. Bu kapsamda ilk olarak Hak ve Özgürlükler Partisi(HAK-PAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel ile görüşen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, önümüzdeki günlerde KADEK lideri Şerafettin Elçi ile bir araya gelecek. Atalay, bölge partilerinden taşın altına ellerini sokmasını istiyor.

Demokratik açılım konusunda muhalefetten umudunu kesen ve toplumun değişik kesimleriyle görüşmeler yapan, son olarak sanatçıların desteğini almaya çalışan hükümet, yeni dönemde farklı Kürt siyasetçi ve kanaat önderleriyle bir araya gelme kararı aldı. Buna göre bugüne kadar bölgeye yönelik siyaset yapan kapatılan DTP ve onun devamı olan BDP ile görüşen hükümet bunan sonra diğer iki Kürt temelli partiler HAK-PAR ve Katılımcı ve Demokrasi Partisi(KADEK)'in yanı sıra bölgenin önde gelen kanaat önderleri ile de sık sık bir araya gelecek.

İçişleri Bakanı Atalay, bu kapsamda dün HAK-PAR lideri Bozyel ve yardımcıları Fehmi Demir ile Celal Yıldız ile makamında bir araya geldi. Edinilen bilgilere göre, Bakan Atalay, HAK-PAR heyetine demokratik açılımı sürecinde hükümetin ve bakanlığının yaptığı çalışmaları anlatarak gelinen aşama hakkında bilgi verdi. Atalay, HAK-PAR'dan bu sürecin desteklenmesi konusundaki taleplerini dile getirdi.

HAK-PAR heyeti ise görüşmede partilerinin sürece ilişkin yaklaşımını, bu süreçte atılan olumlu adımların yanı sıra yapılan yanlışlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Heyet, açılım sürecinin daha ileri taşınması, demokrasinin kurumlaşması, militarizmin vesayetinin son bulması ve Kürt sorununun çözümünde yol alınması için demokrasi ve değişimden yana olan güçlerin işbirliği içinde olmalarının da gereğine değindi. Toplantıda ayrıca açılım sürecinin karşı karşıya bunduğu sıkıntıların aşılması ve bu sürecin ileriye taşınması için nelerin yapılabileceği değerlendirilirken, söz konusu hedefe ulaşılması için bundan sonra daha sıkı bir diyaloga gerek duyulduğu konusunda görüş birliğine varıldı.

Görüşmeden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Bozyel, hükümetle bu konuda ilk kez bir araya geldikleri bu toplantıyı demokratik açılım için yeni bir sürecin başlangıcı olarak gördüğünü söyledi. Hiçbir partinin tek başına Kürt halkını temsil ettiğini iddia edemeyeceğine işaret eden Bozyel, "Şimdiye kadar bu mesele muhataplık noktasında hep DTP ve onun devam olan BDP üzerinden götürüldü. Ya da bu konuda bir algı var. Oysa bölgede başka partiler de var. Hükümetin, biraz geç de olsa bunu görüp bizimle diyaloga geçmesi sorunun çözümü için önemli bir gelişmedir. Bu süreci herkes elbirliği ile sahip çıkarsa daha kolay çözülür." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Bakan Atalay, bu kapsamda önümüzdeki günlerde Katılımcı ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Şerafettin Elçi ile bir araya gelecek. (CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir