1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İbre borsa ve TL'de olacak!
İbre borsa ve TLde olacak!

İbre borsa ve TL'de olacak!

Tarihinde hiç iki yıl üst üste düşmeyen borsa ile özellikle yılın ikinci yarısında tahvil-bono öne çıkıyor.

A+A-

İki genel seçim, jeopolitik riskler ve küresel ekonomiye ilişkin endişelerin damga vurduğu 2015 yılı geride kaldı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin yön tayininde birinci derecede etkili olduğu 2015'te, yatırımcıların tercihleri de buna göre şekillendi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dolara yatırım yapanlar kazandı. 3.07 TL ile rekor kıran dolar, yılı yüzde 25'e yakın değer artışıyla tamamladı. Borsanın yüzde 14 düştüğü bu dönemde, mevduat faizlerindeki yükseliş de tasarruf sahiplerini enflasyona karşı kısmen de olsa korudu. Yurtdışında üç yıl art arda düşüş yaşayan altın içeride ise, dövizdeki yükselişin etkisiyle azda olsa prim yaptı. Peki asıl soru şu: 2016'da ne olacak?

İşte analistlerin tahminleri;

DOLAR FED'LE DALGALANIR!
2016'nın Fed'in gelişmekte olan ülke kurları üzerinde baskısının devam edeceği bir yıl olacağını belirten ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, pozitif ve negatif senaryolar beraber değerlendirildiğinde dolarda üst bandın 3.15, alt bandın ise 2.75 TL olduğu görüşünde. Venbey Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün de, Fed'in atacağı adımların belirleyici olacağına dikkat çekerek, "2016'da 2.88-2.90 bandı üzeri kalıcılıkta yeniden 3 TL ve üzeri seviyeleri görmemiz olası görünüyor. Tek parti hükümetinin ekonomi alanında yapacağı reformlar ve jeopolitik risklere yönelik alınacak önlemlerdeki etkinlik yeni yılda kur üzerinde oldukça etkili olmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu. Ziraat Yatırım Analisti Bora Tamer Yılmaz ise, kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin etkisiyle doların yıl ortasından sonra zayıflayabileceğinin altını çizdi.

ALTINDA HIZLI ÇIKIŞ ZOR
Uluslararası piyasalarda tarihinde ilk defa üç yıl üst üste değer kaybeden altını yine zor bir yıl bekliyor. Ürkün, 'Altın için 2016 senaryosunda önemli yükselişler öngörmüyoruz" derken, Enver Erkan ise "Altın fiyatlarının mevcut seyrini sürdürmesini bekliyoruz. Altının onsu 1.070- 1.200 dolar civarında olur" tahmini yaptı.

ENDEKSTE YENİ HEDEF: 90.000
2015'i yüzde 14.2 kayıpla kapatan borsada ilginç bir istatistik gözlerden kaçmıyor: Borsa İstanbul tarihi boyunca iki yıl art arda düşmedi. Siyasi istikrarın Türkiye'nin lehine olduğunu belirten Erkan, "Reformlarla 2015 yılındaki kayıpları telafi etme imkânı doğabilir. Endeksin 75-90 bin bandında seyretmesini bekliyoruz" dedi. 2015'teki olumsuzluklara vurgu yapan Ürkün ise, "Yapısal reformların yapılması ve jeopolitik risklerin bitmesi, yeni yılda yabancı sermayeyi yeniden çekebilir" diye konuştu. Önümüzdeki yıl faizin tek haneye inebileceğine işaret eden Bora Tamer Yılmaz da, "Ekonominin yüzde 4'ü geçen büyüme performansı hisse senetleri için avantaj yaratıyor" diye konuştu.

YENİ YILDA NE BEKLENİYOR?

BORSA: Gelişmekte olan diğer ülke borsalarına göre ucuz. Özellikle faizin de tek haneye inme beklentisi cazibeyi artırıyor. Yabancı girişinin de hızlanmasıyla endeksin 90 bini test etmesi bekleniyor.
DOLAR: 2016'da Fed ile TCMB'nin adımları belirleyici olacak. Yıl boyunca 2.75-3.15 TL aralığında dalgalanma bekleniyor.
EURO: Avrupa'daki ekonomik toparlanma ve varlık alım programı ile ilgili sinyaller takip edilecek. Euroda anlamlı zayıflama için ECB Başkanı Draghi'nin söylem değişikliği yapması gerekiyor. Euro/TL kuru için 2016 dalgalanma beklentisi 3.10- 3.30 TL aralığı.
ALTIN: Tarihinde ilk defa üç yıl art arda düşerken, bu yıl da anlamlı bir yükseliş olması beklenmiyor. Altının ons fiyatının yıl içinde bin doların altına inebileceği belirtiliyor. Yıl genelinde mevcut seviyelerin korunması ve ons fiyatının 1.070-1.200 dolar arasında olması bekleniyor.
FAİZ: Merkez Bankası'nın sadeleşme adımları belirleyici olacak. Yılın ikinci yarısında kritik seviye olan yüzde 10'nun altı görülebilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.