1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İçişleri Bakanı Güler: Bırakalım Meclis’i İşgal Mi Etsinler
İçişleri Bakanı Güler: Bırakalım Meclis’i İşgal Mi Etsinler

İçişleri Bakanı Güler: Bırakalım Meclis’i İşgal Mi Etsinler

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ankara’da hafta sonunda hak arama özgürlüğü için saatlerce izin verildiğini, tolerans gösterildiğini ancak grupların Başbakanlığa, Meclis’e, AK Parti Genel Merkezi'ne, Başbakanlık konutuna yönelen saldırgan eylemleri karşıs.

A+A-

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ankara’da hafta sonunda hak arama özgürlüğü için saatlerce izin verildiğini, tolerans gösterildiğini ancak grupların Başbakanlığa, Meclis’e, AK Parti Genel Merkezi'ne, Başbakanlık konutuna yönelen saldırgan eylemleri karşısında güç kullanmak zorunda kalındığını söyledi. CHP sıralarından yükselen tepki sesleri üzerine Güler, “Bırakalım Meclis’i işgal mi etsin? Asla ve asla kanunsuz eylemlere göz yumma lüksümüz yoktur.” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Meclis Genel Kurulu’nda Gezi Parkı eylemleri ile ilgili yapılan gündem dışı konuşmalara cevap verdi. Güler’in konuşması sırasında CHP sıralarından sık sık tepki sesleri yükseldi. Bazı CHP’li vekilleri arkadaşları yatıştırmaya çalıştı.

Güler konuşmasına, “Dün Antakya’da hayatını kaybeden Abdullah Cömert’e rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Şu anda hastanelerde tedavi gören vatandaşlarıma da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” diyerek başladı. Türkiye genelinde 77 ilde 603’e yakın eylem gerçekleştiğini belirterek, “Çok sayıda yurttaşımızın bu eylemlere katıldıklarını biliyoruz. Elbette meşru olarak hak arama özgürlüklerine söylenecek bir şey yok. Herkesin kanuni sınırları içinde hak ve özgürlüklerini kullanması elbette en temel haktır ama şiddete varmadığı sürece polisinde bu eylemlere müdahale etmesi söz konusu olamaz.” dedi.

Polisin orantısız güç kullandığı yönünde iddialar olduğunu belirten Güler’in, bu sözleri üzerine CHP sıralarından sesler yükselmeye başladı. Genel Kurul’da gergin anlar yaşandı.

Güler, 2 polis müfettişi ve 2 mülkiye müfettişinin İstanbul’daki olaylarla ilgili tüm iddiaları tek tek incelediğini kaydederek, “Bir suç işlendiyse kesinlikle bunun kanuni gereği yerine getirilecektir. Elbette polisin günlerce stres içinde görev yaptığını ve kanunsuz eylemleri engellemek için gayret sarf ettiğini ifade etmek istiyorum.” ifadesini kullandı.

“280 İŞYERİ, 6 KAMU BİNASI, 103 POLİS OTOSU, 207 ÖZEL ARACA ZARAR VERİLDİ”

Hak arama özgürlüğünü aşan eylemlere karşı Meclis’in hep birlikte tavır alması gerektiğinin altını çizen Güler, eylemlerin faturasını da istatistiklerle açıkladı. Güler, eylemlerde 280 iş yeri, 6 kamu binası, 103 polis otosu, 207 özel araç, bir konut, bir polis merkezi ve 11 AK Parti hizmet binasına zarar verildiğini vurgulayarak, “Bunlara verilen zararları ve 70 milyonu aşan bu zararları da görmemiz lazım.” dedi.

“BIRAKALIM MECLİS’İ İŞGAL Mİ ETSİNLER?”

Ankara’da hafta sonunda hak arama özgürlüğü için saatlerce izin verildiğini aktaran Güler, “Tolerans gösterilmiştir ancak grupların Başbakanlığa, Meclis’e, AK Parti Genel Merkezi'ne, Başbakanlık konutuna yönelen o saldırgan eylemleri karşısında da polis güç kullanmak zorunda kalmıştır.” şeklinde konuştu. Yükselen, “Niye?” sesleri üzerine Güler, “Bırakalım yürüsün mü? Meclis’i işgal mi etsin? Asla ve asla kanunsuz eylemlere göz yumma lüksümüz yoktur. Böyle bir lüksümüz de olmayacaktır.” cevabını verdi. Güler’in bu sözleri üzerine CHP sıralarından tepki, AK Parti sıralarından alkış sesleri yükseldi.

Güler, samimi olarak hak arayan insanlar ile illegal örgütlerin yakıp yıkmasını aynı kefeye koymamak gerektiğinin altını çizdi. Hak aramanın şiddete dönüşmesinin meşru olamayacağını dile getiren Güler, “Hukuk devletinden hak aramanın yolları vardır.” dedi.

Organize ve planlı kitlesel şiddet eylemlerinin hiçbir amaca hizmet etmediğini vurgulayan Güler, “Halkımızın şunu bilmesini istiyoruz ki bu eylemleri kendi ideolojileri adına ranta dönüştürmeye çalışan örgütlü yapılar ülkemizde kaos yaratmaya çalışmışlardır. Tekrar ifade ediyorum. Masumane hak arama özgürlüğü içinde şiddete başvurmayan herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Ancak yakan yıkan kamu malına zarar veren insanlara da lütfen hep birlikte karşı çıkalım, aramıza mesafeyi koyalım. Bu olay artık siyaset yapma olayı değildir. Bu olayın hepimize zararı vardır.” diye konuştu.

Sosyal medya üzerinden tahrik edici çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Bakan Güler, “Bunların tahriklerine kapılan masum insanlarda polis ile karşı karşıya getirildi. Hak arama özgürlüğüne sonuna kadar varız. İşte meydanlarda gelsinler herkes meşru dairede istediğini söylesin. Cumartesi yapılan da buydu. Pazar günü yapılanda buydu. Ama yakmaya yıkmaya gelenlere, Kızılay’ı basmaya gelenlere asla izin vermemiz mümkün değildir.” dedi.

“TÜM VATANDAŞLARIMIZI SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUM”

Bütün vatandaşlara sağduyulu ve duyarlı davranma çağrısında bulunan Güler, “İllegal örgütlerin, marjinal grupların provokasyonlarına katılmamalarını özellikle istirham ediyorum. Demokratik hak arayışının istismara dönüşmemesini, Türkiye’nin imajına, aydınlık geleceğine zarar vermemesi için bu olaylara son verilmesini istiyorum.” şeklinde konuştu.

Güler, meşru zeminin kaybedilmemesi adına birlikte tavır alınması gerektiğinin altını çizdi. CİHAN

İçişleri Bakanı Güler: Bırakalım Meclis’i işgal mi etsinler

İçişleri Bakanı Güler: Bırakalım Meclis’i işgal mi etsinler

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.