Altın 5558.985
BIST 10565.74
Dolar 42.1704
Euro 49.0165
Sterlin 55.5188
Ankara 5°C

İdo'yu Rekabet Kurumu'na Şikayet Etti

İdo'yu Rekabet Kurumu'na Şikayet Etti
İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) son zamanlardaki uygulamalarıyla ilgili artan yolcu şikayetleri üzerine Rekabet Kurumu'na şikayet edildi.

İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) son zamanlardaki uygulamalarıyla ilgili artan yolcu şikayetleri üzerine Rekabet Kurumu'na şikayet edildi.

İDO’yu Rekabet Kurumu’na şikayet eden CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, “İDO hakkında ön araştırma açılması halinde Rekabet Kanunu’nun 6’ncı maddesinde belirtilen ‘Hakim durumu kötüye kullanma’ suçunun işlendiği açıkça görülecektir.” dedi.

İDO'nun özelleştirilmesinin ardından esnek fiyat politikası adı altında yapılan zamlar hakkında Denizcilik, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım’a soru önergesi veren CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, tüm tepkilere rağmen konuyla ilgili hiçbir yaptırım uygulanmadığı gerekçesiyle İDO’yu Rekabet Kurumu’na şikayet etti. Rekabet Kurumu Başkanlığı’na verdiği dilekçede İDO’nun özelleşmeden önce hem kar eden hem de tüketiciyi koruyan, aynı zamanda tekel olmasına rağmen bu gücünü kötüye kullanmayan bir kuruluş olduğunu hatırlatan Turhan Tayan, 2011 yılındaki özelleştirmenin ardından İDO’nun tekel olmasının avantajlarını kötüye kullandığına işaret etti.

İDO’nun bu tekel gücünü kötüye kullanarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması hakkındaki kanunun 6.maddesinde öngörülen 'Hakim durumun kötüye kullanılması' suçunu işlediğini savunan Tayan, “İDO, Marmara Denizi’ne kıyısı olan il ve ilçelere deniz yolu ile ulaşımı sağlayan ve sektördeki pazar payı neredeyse yüzde 100 olan ve Rekabet Hukuku açısından özel tekel konumunda olan bir teşebbüs haline gelmiştir. Belediye bünyesindeyken fiyat tarifeleri ve uygulamaları sürekli değişmez, kamu yararı ve tüketici yararı göz önünde bulunurdu. Bugün fiyat tarifesi sık sık değişmekte, her gün yeni bir uygulama ile hakim durumu kötüye kullanmaktadır.” eleştirilerinde bulundu.

Rekabet Kurumu’na yaptığı başvuruda İDO’nun gişe ve internet üzerinden alınan bilet uygulamasının kasıtlı olarak yavaşlatıldığını ve vatandaşların daha pahalı olan ekspres bilete yönlendirildiğine değinen Tayan, hizmet bedeli adı altında alınan ekstra ücretlerin yolcuların sert tepkisine neden olduğunu söyledi. Tayan verdiği dilekçede şu ifadelere yer verdi: “Eskiden otomobil için bilet alınırken, şoföre ayrı bilet istenmezdi. Özelleştirmeden sonra otomobil ile şoförüne ayrı bilet uygulaması getirilmiştir. ‘Nasıl olsa ben tekim’ anlayışıyla yolculara yani tüketicilere uygun olmayan saatlere sefer konulmaktadır. Hiçbir yerde uygulaması bulunmayan cam kenarına daha fazla fiyat uygulaması ile tüketicilere hakim durumlarını kötüye kullanmaktadır.”

Rakibi olmadığı için her yolcunun ve otomobilin deniz yolu ile gidebileceği tek adresin İDO olduğunu öne süren CHP Bursa Milletvekili Tayan, İDO hakkında ön araştırma açılması halinde Rekabet Kanunu’nun 6’ncı maddesinde belirtilen ‘Hakim durumu kötüye kullanma’ suçunun işlendiğinin açıkça görüleceğini kaydetti. CİHAN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir