Hikmet Tanrıverdi başkanlığında Danimarka'ya giden İTKİB heyeti, İskandinav ülkelerinin çorap ve iç giyim alıcısı olan firmaların temsilcileri ile küçük bir fuar havasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerde bulundu. İlk aşamada çorap ve iç giyimin seçilmesinde kişi başına yıllık 30 çift çorap tüketimi ile İskandinav ülkelerinin dünya liginde birinci sırada yer alması etkili oldu. 30'u çorap, 10'u iç giyim ve 4'ü çorap ile iç giyim üreticisi olmak üzere toplam 44 firmanın katıldığı Danimarka turunda, katılımcı firmalar bu girişimin ilerisi için önemli bir adım olduğunu dile getirdiler.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Danimarka yıllık 5 milyar dolarlık hazır giyim ithalatı yapıyor. Bunun yüzde 11'ini Türkiye karşılıyor. Bizim hedefimiz bu payı yükseltmek. Burada kişi başına tüketimin yüksek olması bakımından ilk adımı çorap ve iç giyimde attık. Fakat burada hazır giyim sektörünün diğer oyuncularının paylarının yükseltilmesine yönelik potansiyel görüyoruz." dedi.
Yaptıkları organizasyonun İTKİB ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) işbirliği içinde gerçekleştiğini belirten Tanrıverdi, organizasyonun 4 yıllık bir süreci kapsadığını ve toplam bütçesinin 1 milyon Euro olduğunu söyledi.
HEDEFTE ABD VAR
İTKİB olarak Türk firmalarını tüm dünyaya sokmak için çalışmalar yaptıklarına vurgu yapan Tanrıverdi, "Önümüzdeki yıl için belirlediğimiz hedef pazar ABD. ABD'de önemli olan dağıtım organizasyonları. Markaları dağıtım organizasyonları ile birlikte çalıştırmayı hedefliyoruz. Çünkü ABD'de birinin toptancılık yapması lazım. Biz o toptancılarla sektörü bir araya getirmek için çalışacağız" dedi.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER SATILMALI
Danimarka'nın, 5 milyar dolarlık hazır giyim ithalatı yaptığını belirten Tanrıverdi, "4.3 milyar dolarlık ihracatı var. Danimarka'da üretim yok. İthal ettiği malın 3 milyar dolarını kendi pazarında kullanıyor desek, 2 milyar dolarlık malı, 4.3 milyar dolar olarak ihraç ediyor. Ticari ilişkiler geliştikçe biz de o know-how'u kapabiliriz. Nanso firması Finlandiya'dan buraya geldi. Best Seller Danimarka'daki ithalatın çok önemli bir kısmını yapıyor. Firmalar butik. O nedenle katma değeri yüksek ürünler satmamız lazım" dedi.
Büyüyen perakende firmalarının yavaş yavaş buralarda yer alması gerektiğini belirten Tanrıverdi, "Buraya markaları taşımayı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem markaları getireceğiz. Türkiye'nin ihtiyacı, üretmenin yanında satmak. Artık pazarın içinde olmamız lazım. Markalı, katma değeri yüksek satışlar yapmamız lazım" dedi. Birbirini tamamlayan firmaların da bu pazarlara girebileceğini belirten Tanrıverdi, "Ancak masraflar büyük olduğu için küçük Türk firmaları buralarda yer alamıyor. Belki devletin orta ve uzun vadeli kredi vermesi gerekiyor" diye konuştu.
(CİHAN)