Gülyağı üreten ülkelerin organik güle ağırlık vermesi üzerine çalışmalara başlayan Gülbirlik, Isparta merkeze bağlı 5 köyde üreticilerle sözleşme yaptı. Satış fiyatı normal güle göre yüzde 50 daha fazla olan, ilaç kalıntısı bulunmayan organik gül yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması konusunda üreticiler bilgilendirildi. Isparta'da, 4-5 yıl içinde organik gül yetiştiriciliğine geçilmesi hedefleniyor.
Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, üreticilerin bilinçsiz ilaçlama ve Çin'den gelen çeşitli ilaçların kullanılmasıyla gülde ilaç kalıntısının hızla arttığını söyledi. AB ülkelerinin artık bu kalıntıları istemediğin ifade eden Tamer, "Organik gül üretimi konusunda bir çalışma var. 5 köyde organik gül yetiştirilmesi konusunda teşvikler var. Belediye Başkanlarımız, muhtarlarımızı bilgilendiriyoruz. Dünyada 2-3 yıl içinde gül yetiştiriciliği yapan ülkeler organik gül üretimine geçecek. Bizde şimdiden çalışmalara başladık." dedi. Tamer, bu konuda üreticilere seminerler vererek broşürler dağıttıklarını kaydetti.
ORGANİK GÜLYAĞI FİYATI 2 BİN EURO DAHA FAZLA
Son yıllarda güldeki ilaç kalıntısının önemli bir sorun olduğunu dikkat çeken Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) Başkanı Prof. Dr. Hasan Baydar da AB ülkelerinin bu konuyu önemsediğini söyledi.
Baydar, Isparta'nın kozmetik sektörünün ana hammaddesi olan dünya gülyağı üretiminde dünyada lider durumda bulunduğunu, ancak son yıllarda bazı ülkelerin organik gül üretimiyle piyasaya girmeye başladığını kaydetti. Bu konuda Çin, Afganistan, Bulgaristan ve İran gibi ülkelerin organik gül üretimi konusunda bir gayret gösterdiğini ifade eden Baydar, "Isparta'da gülcülüğün 120 yıllık bir geçmişi var. Son 10 yılda gül çiçeği 2 kat, gülyağı üretimi de 5 kat artmış durumda Gül sektörü yaklaşık 2 kat büyüdü. 2009 yılında ihraç rakamları 10 milyon Euro'ya ulaştı." diye konuştu.
Organik gül yağı satışının normal güle göre 2 bin Euro daha fazla fiyatta pazar bulduğunu ifade eden Baydar, normal klasik gül yağı satışının kilosunun 5 bin Euro, organik gül satışının ise 5 bin 700 ile 6 bin 400 Euro arasında değiştiğini anlattı. Baydar, 2009 yılında 500 sözleşmeli çiftçi ile 2 bin dekar alanda organik gül üretimine başladıklarına değinerek, bu oranını toplam gül oranlarının yüzde 10'u kadar olduğunu, toplam 850 tonluk bir organik gül üretimi yapıldığını belirtti.
Organik gül yağı çiçek alım fiyatının da klasik çiçekten 1 lira daha fazla olduğuna değinen Baydar, normal çiçek alımının 1,7 liradan, organik gül alımının da 2,8 lira olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Baydar, şöyle devam etti: "GÜLAR'da yaptığımız bir araştırmada normal gül ile organik gül arasında koku bileşenleri olarak fark olmadığını, ancak ilaç kalıntıları arasında ciddi fark olduğunu gördük. Normal gül yağında ilaç kalıntısı 200-300 (ppm) arasında iken organik gül yağında bu oran 20-40 (ppm) arasında çıktı."
TÜRKİYE'DE 15 BİN ÜRETİCİ VAR
Türkiye'de 1984 yılında gündeme gelen organik tarım sektöründe günümüzde 207 çeşit organik ürün üretimi yapıldığına dikkat çeken Baydar, 15 bin üreticinin yıllık 525 bin ton civarında üretim yaptığını ifade etti. Organik tarımın; toprağı, havayı, suyu kirletmeden çevreyi bitkiyi insan sağlığını korumayı hedefleyen bir üretimi sistemi olduğunu, ilaçlar, hormon, suni gübrelere yer olmadığına vurgulayan Baydar, dünyada 1,2 milyon insanın organik üretim yaptığını pazar hacminin de 40 milyar doları aştığını aktardı.
(CİHAN)