Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (İTSO) Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Türkiye'de bankalarda bulunan mevduatı ile 30. sırada yer alan Isparta'nın, ceviz kabuğunu dahi doldurmayacak meselelerle vakit geçirdiğini vurguladı.
Kaçıkoç, faizde yatan paranın yüzde 15'inin bile Isparta'yı kalkındırmaya yeteceğini kaydetti.
Kaçıkoç, Isparta'da yatırımı isteyip istemediği konusunda özeleştiri yapması gerektiğini ifade ederek, "Ispartalılar olarak Isparta'ya hakikaten yatırım yapılmasını istiyor muyuz? Bu isteğimizde ne kadar samimiyiz? Bundan önceki teşvik uygulamasında 10 dolar fazlamızdan dolayı senelerce teşvikten yararlanamadık diye 'ah, vah' ettik. En sonunda yeni bir teşvik sistemine geçildi. Bu kez de eleştirmeye devam ettik, şikâyet ettik. Risk almasını sevmeyen bir yapımız var. Ispartalı zihniyet olarak Devletin bile gerisinde kalmıştır." diye konuştu.
Türkiye Bankalar Birliği'nin resmi rakamlarına bakıldığında Isparta'daki bankalarda 2008 yılı sonu itibariyle 1 milyar 390 milyon TL mevduat göründüğünü aktaran Kaçıkoç, bunun 848 milyon lirasının faiz gelirinde olduğunu anlattı.
Kaçıkoç, bu paranın, yüzde 15'inin yatırıma dönüştürüldüğünde yaklaşık 127 milyon lirasıyla Isparta'ya 10-15 büyükçe, 20-25 tane de küçük boy fabrika kurulabileceğine dikkat çekti.
Ispartalıların bu tablo karşısından elini taşın altına sokmaya cesaret edemediğini ve yatırım yapma riskini göze almayan bir yapısı olduğunu ortaya koyduğunun altını çizen Kaçıkoç, şunları söyledi: "Öyleyse gelin hep birlikte, Ispartalılar olarak kendimize bir çeki düzen verelim. Etrafımızda ekonomik olarak ne değişiyor, dünya nereye doğru yol alıyor, bizim bu ortamla baş edebilmemiz ve hatta öne geçebilmemiz için ne yapmamız gerekiyor. Gelin hep birlikte bunlar üzerine kafa yoralım. Biz ekonomik olarak bir şeyleri başaralım ki, başkalarından kendilerine çeki düzen vermelerini ve başarılı olmalarını talep edebilelim."
(CİHAN)