22 Ağustos 2026
Altın 7106.56
BIST 14514.82
Dolar 47.9624
Euro 56.0617
Sterlin 65.4412
Ankara 22°C

Isparta Valisi Öner: Eğirdir Gölü'nü Göz Bebeğimiz Gibi Korumalıyız

Isparta Valisi Öner: Eğirdir Gölü'nü Göz Bebeğimiz Gibi Korumalıyız
Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Eğirdir Gölü'nü hem koruyup, hem de kullanımında makul çözümler bulmanın gayreti içinde olduklarını söyledi. Eğirdir Gölü'nü

Eğirdir Gölü'nün Isparta'nın su ihtiyacını karşılaması ve tarımsal sulama açısından öneminin büyük olduğunu ifade eden Öner, "Göl çevresinden sarkıtlar, yaban hayatının yuvalandığı yerler var. Gölde yelken, yüzme ve triatlon yarışmaları yapılıyor. Su ürünleri bakımından çok önemli balıklarımız var. Turizm bakımında çok önemli ve çok güzel bir göl. O kadar çok yönlü bir göl ki 7 renkli göl olarak adlandırılıyor. Bu açıdan gölün çık iyi korunması gerekiyor." dedi.

Öner, Eğirdir Gölü'nün şehrin yılda 5 milyon metreküpün üzerindeki su ihtiyacını karşıladığını kaydetti.

Eğirdir Gölü'nün çok hassas bir süreçten geçtiğini aktaran Vali Öner, çevrede 81 adet yerleşim birimi olduğunu, yanlış yapılaşmalar olduğunu vurguladı.

Öner, imarsız yapılaşma nedeniyle köylü vatandaşların sıkıntı yaşadığını açıkladı.

Yanlış ilaçlama ve gübrelemenin de göle ciddi zarar verdiğine işaret eden Öner, "Fazla ilaçlar yere iniyor, yağmur suyuyla göle iniyor. Yanlış gübreleme sonucu oluşan atıklarda göle iniyor. Gölün dibinde otlanmaya neden oluyor. Gölde avcılık sisteminin de düzenli yapılması için göl koruculuğu sistemi getirdik." diye konuştu.

Bu sistemden oldukça olumlu sonuçlar aldıklarına değinen Öner, aldıkları iki tekne ile gölde sürekli kontrol yaptıklarını, kaçak avlanan tekne ve malzemelerine el koyduklarını anlattı.

Öner, bu konuda vatandaşlardan da kendileri ihbar geldiğini, ortak sorumluluk bilincinin en güzel örneğini sergileyerek Türkiye'ye emsal olduklarını kaydetti.

Vali Öner, sponsor bulmaları halinde Can Ada ile Yeşil Ada arasını açıp köprü yapma planlarının olduğunu dile getirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın TÜBİTAK aracılığıyla gölde 13 ay sürecek bir çalışma başlattığını hatırlatan Öner, bunun sonucunda gölün hem korunmuş olacağını, hem de kullanma dengesi konusunda makul çözümler sağlanmış olacağını anlattı.

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir