1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İstanbul'da iki bombalı saldırıda 38 şehit
İstanbulda iki bombalı saldırıda 38 şehit

İstanbul'da iki bombalı saldırıda 38 şehit

Beşiktaş - Bursaspor maçının ardından Vodafone Arena yakınında, çevik kuvvet polislerini hedef alan iki ayrı bombalı saldırıda şehit sayısı 38'e yükseldi.

A+A-

İstanbul Emniyeti'nde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "En son aldığımız bilgiler çerçevesinde, menfur saldırıda şahadete erişmiş vatan evlatlarımız 38 oldu. Bunların 30'u polis memuru ve emniyet görevlisi, 7'si sivil vatandaşımız, birinin ise kimliği henüz tespit edilemedi" dedi. Şehit polislerden biri emniyet müdürü, biri de emniyet amiri. 

İçişleri Bakanı Soylu, yaralıların durumu hakkında da bilgi verdi; "Hastanelerde 136 müşahede altında vatandaşımız var. 14'ü yoğun bakımda, 5'i ameliyatta ve 155 toplam hastanelerde şu anda tedavi gören, bu olayla karşı karşıya kalmış, sağlıkları için dua ettiğimiz vatandaşlarımız var" açıklamasını yaptı. Yaralıların 100'den fazlasının polis olduğu bildiriliyor. 

Soylu saldırıların fâiliyle ilgili ise, "Arkadaşlarımızın yaptığı değerlendirmeler çerçevesinde fâil olarak PKK'yı işaret ediyor. Olayın nasıl planlandığı, ne zaman planlandığı konusunda ve nasıl yürütüldüğü konusundaki çerçeve, arkadaşlarımızda var ancak hem soruşturmanın yürütülmesi hem de operasyonun devamı açısından, bu konuda çok fazla değerlendirmede bulunmayacağız" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı, patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak olayın hemen sonrasında 10 kişinin, daha sonra yapılan operasyonlarda da 3 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Cumartesi akşamı ilk yapılan resmi açıklamada Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ilk saldırının TSİ 22.29'da Beşiktaş ve Bursaspor arasında oynanan maçın bitiminden sonra eski Beleştepe'de meydana geldiğini söyledi.

İlk patlamada bomba yüklü bir aracın kullanıldığını aktaran Kurtulmuş, bu patlamadan 45 saniye sonra Maçka Parkı yakınlarında olayla bağlantısı olduğu düşünülen bir şüphelinin polis tarafından durdurulduktan sonra kendini infilak ettirdiğini belirtti.

Aynı basın toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, "Bu iki patlamada şu anda adli tıp kurumuna sevk edilmiş 29 şehidimiz var" dedi. Soylu, hayatını kaybedenlerden ikisinin sivil, 27'sinin de güvenlik görevlisi olduğunu belirtti.

Soylu Pazar günü yeni bir açıklama yaparak yaşamın yitirenlerin sayısının 38'e çıktığını belirtti.

Cumartesi gecesi, saldırılarda 166 kişi yaralandığı açıklandı. İstanbul Valiliği'nden Pazar günü yapılan açıklamada ise 155 yaralının tedavisinin sürdüğü, bu kişilerden 19'unun yoğun bakımda olduğu belirtildi.

Soylu saldırıların ardından başlatılan operasyonlarda "10 kişinin gözaltına alındığını" da kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırının ardından yaptığı yazılı açıklamada "Terörün her türlü değeri ve ahlakı çiğneyen yüzünün en çirkin haline, bu gece İstanbul'da bir kez daha şahit olduk. Maalesef şehit ve yaralılarımız var" dedi.

Erdoğan: Tüm örgütler aynı amaç için ülkemize saldırmaktadır

Türkiye ne zaman geleceğe yönelik olumlu bir adım atsa cevabın "terör örgütleri eliyle kan, can, vahşet ve kaos olarak" geldiğini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Son yıllarda defalarca yaşadığımız bu alçak saldırıyı yapan terör örgütünün ve yönteminin hiçbir önemi yoktur. PKK'sıyla, DEAŞ'ıyla, FETÖ'süyle tüm terör örgütleri aynı amaç için ülkemize ve milletimize saldırmaktadır.''

Erdoğan, Türkiye'nin "yasak savma kabilinden açıklamalar" dışında yanında kimseyi bulamayacağını bildiklerini belirterek, "Terörle mücadele eden Türkiye'nin ve Türk milletinin yanında yer almak yerine, terör örgütlerini ve teröristleri desteklemeyi tercih eden ülkelerin, bu olaydan sonra farklı davranmalarını beklemek için sebebimiz kalmamıştır'' ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım da bir yazılı açıklama yaparak, "futbol taraftarlarını ve güvenlik güçlerini" hedef alan ve bombalı araçla düzenlenen saldırı sonucunda "şehit ve yaralıların olduğunu" söyledi.

Yıldırım, "Hükümetimiz ve bakanlarımız alçak saldırının aydınlanması için bütün dikkatiyle teyakkuz halindedir." dedi.

RTÜK, İstanbul'da gerçekleşen patlamayla ilgili geçici yayın yasağı getirdi.

Bir günlük milli yas ilan edildi

Saldırı ardından bir günlük milli yas ilan edildi.

Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da meydana gelen menfur terör saldırısı sonucunda, hayatını kaybedenlerin acı kaybından dolayı 1 gün süreyle millî yas ilan edilmesi ve bütün bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür.

"Bu hain saldırı sonucu hayatını kaybeden polislerimize ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı dileriz. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar temenni ederiz."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.