
İstanbul'daki Dev Akvaryum Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Deniz canlıları içinde dolaşarak sanki onlarla yüzüyormuşcasına gezmek artık mümkün. Dev akvaryumun içine girerek başta köpek balıkları, vatoslar ve...
Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük akvaryumlarından biri Bayrampaşa'da hayata geçirildi. Bugünden itibaren ziyaretçi kabul etmeye başlayan Turkuazoo'da binlerce türde 20 binden fazla deniz canlısı bulunuyor. 29 ayrı akvaryumun olduğu Turkuazoo'da en dikkat çekici alan dünyanın en büyükleri arasında yer alan 80 metrelik tünel. Bu tünele giren ziyaretçiler sağlarında, sollarında ve başlarının üzerinde tam 270 derecelik alanda yüzen balıkları yakından görme imkanı bulacak. Bir yandan süzülen köpek balıklarını diğer yandan aynı havuzdaki balık adamları görebilecek.
Akvaryuma giren ziyaretçileri ilk olarak Amazon ve Mekong ırmağında yaşayan balıklar karşılayacak. Yani girer girmez ilk görerülecek balık türlerinden biri piranhalar olacak. Girişte ayrıca tropik balıkların yanısıra ahtapot, zargana, deniz atı, deniz yıldızı, vatos yumurtası, ıstakoz gibi deniz canlıları da ziyaretçileri bekliyor
İsteyenlere köpekbalıklarıyla dalış imkânı da sunacak olan Turkuazoo'da Sand Tiger, Black Tip ve Zebra gibi 5 ayrı türde köpekbalığı var. Toplam köpebalığı sayısı 60'a ulaşacak. Köpekbalıklarını evcilleştirmek için özel bir yöntem uygulanmıyor. Saldırgan davranmamaları için düzenli olarak karınları doyuruluyor. Aküristler; yani akvaryumun bakımı, temizliği ve balıkların beslenmesinden sorumlu dalgıçlar tarafından tek tek elle besleniyor ve zamanla bu sisteme alışıyorlar.
Hollanda merkezli Global Aquarium isimli firma tarafından hayata geçirilen Turkuazoo'nun Pazarlama ve İletişim Müdürü Gülnur İnkaya, yaptığı açıklamada, "Çok keyifli bir mekan oldu. Bütün canlıları aynı anda görebileceğimiz güzel bir yer burası." dedi.
Turkuazoo'dan notlar...
-Tasarımı, inşaatı ve teknik alt yapısı, Singapur'dan Edinburgh'a, dünyanın çeşitli yerlerinde 21 dev akvaryum kuran Yeni Zelanda kökenli Marinescape tarafından gerçekleştirildi.
-Maliyeti 17 milyon Euro, yaklaşık 37 milyon lira. Toplam 8 bin metrekarelik bir alana yayıldı. Yılda 1 milyon ziyaretçi hedefleniyor.
-29 akvaryumun bir kısmı tatlı su bir kısmı tuzlu su canlıları için ayrılmış. Balıkların hemen hepsi et ve balık türü yiyeceklerle beslenirken sadece bir tür vejeteryan olduğu için sebze türü yiyecekler veriliyor.
-Tukuazoo'daki akvaryumlardaki 5 milyon litre su Marmara Denizi'nden tankerlerle taşınıyor. Filtrelerden geçirildikten sonra bu su devir daim ediliyor.
-Deniz canlılarının beslenmesi için Turkuazoo'da ayda 100 kilogram yiyecek kullanılıyor.
-Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'de yaşayan deniz canlıları da olacak. Mercan, iskorpit, karagöz, levrek, çupra gibi türler bulunuyor.
-Nesli tükenmek üzere olan deniz canlılarının üreyip çoğalabilmesi için bilimsel çalışmalar yürütülecek.
- İçinde bir hediyelik eşya mağazası var. Daha çok deniz ürünlerine yönelik oyuncaklar satılıyor.
- Deniz biyologları ve su ürünleri mühendislerinden oluşan eğitim ekibinin hazırladığı eğitim programlarından yılda 100 bin öğrenci yararlanacak. Sinema salonunda belgeseller gösterilecek. Dönemsel sergiler, ziyaret saatleri dışında kurumsal toplantılar, nikâh törenleri, çocuklar için doğum günü partileri düzenlenecek.
-Giriş ücreti yetişkinler için 25 TL, 3-16 yaş çocuklar için 18 TL ve 0-3 yaş için ücretsiz. İlkokul öğrencilerine yönelik eğitim programları öğrenci başına 10 TL. (CİHAN)


HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.