21 Nisan 2026
Altın 6902.52
BIST 12433.5
Dolar 44.889
Euro 52.8771
Sterlin 60.5218
Ankara 17°C

İthal lüks oto mercek altında!

İthal lüks oto mercek altında!
Maliye Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı, lüks otomobil ithalatındaki suistimal iddialarını incelemeye aldı!..

Edinilen bilgiye göre; otomobil ithalatında son dönemde görülen yüksek artış, organize ya da bireysel çeşitli suistimal iddialarını da beraberinde getirdi. Gümrük kapılarından da konuyla ilgili Gümrük Müsteşarlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na çok sayıda ihbar ve şikâyet iletildi. Gümrük Müsteşarlığı yetkililerine göre, 20 yıl önce 'çeyiz eşyası', daha sonra 'sakat arabası' olarak Türkiye'ye vergisiz sokulan lüks otoda son moda 'kiralama şirketiyle ithalat' oldu.

İhbarların büyük bölümünde ithalatçıların düşük vergi ödemek için araç fiyatlarını gümrükte gerçek değerinin altında gösterdiği ve bu yolla yüksek tutarlarda vergi kaçırdığı belirtilirken, kiralama şirketleri aracılığıyla yapılan otomobil ithalatındaki patlama da yetkililerin dikkatini çekti. Maliye Bakanlığı'na gelen ihbarlarda da otomotiv dışındaki sektörlerde faaliyet gösteren birçok firmanın, taşıt kiralama şirketi kurduğu, bu şirketler için Hazine'den teşvik belgesi aldığı ve daha sonra da otomotiv ithalatına yöneldiği belirtildi. Yatırım malı gibi Türkiye'ye gelen bu otomobiller için de vergi muafiyetinden yararlanıldığı vurgulandı. Söz konusu tespit ve ihbarlar üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nca soruşturma açıldı. Lüks otomobiller başta olmak üzere otomotiv ithalatının her yönüyle ele alındığı soruşturmanın derinleştirilerek devam ettiği bildirildi.

Gümrük Müsteşarlığı'ndan sonra Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı da otomotiv ithalatı için kapsamlı bir inceleme başlattı. Gelirler kontrolörlerinin yürüttüğü incelemede, öncelikle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan araç kiralama şirketleriyle ilgili bilgi istendi. Gelir İdaresi söz konusu bakanlıktan araba ithalatı için 'uygunluk belgesi' alan araç kiralama şirketlerinin isim listesini talep etti. Gümrüklerden de otomotiv sektörüne ilişkin ithalat rakamları alındı. Başta Almanya olmak üzere otomobil ithal ettiğimiz ülkelerdeki otomotiv firmalarından da Türkiye'ye satılan araçlarla ilgili bilgi istenmesi kararlaştırıldı. Gelirler kontrolörleri, bu bilgiler ışığında sektörde geniş çaplı bir araştırma yürütecek. Bu araştırmada, otomotiv ithalatında vergi kayıp ve kaçağına sebep olan unsurlar tespit edilecek, suistimal durumunda bunun nasıl işlediği irdelenecek. Daha sonra da firma bazında incelemeye geçilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri de, yurtiçindeki kiralama şirketlerinin yanı sıra yurtdışında faaliyet gösteren kiralama şirketlerine devir yoluyla da Türkiye'ye sokulan otomobiller için gümrükte düşük vergi ödendiği yolunda tespitler bulunduğunu belirtti. Yetkililer, bu nedenle yurtdışındaki otomotiv firmalarından da bilgi alınması gerektiğine dikkati çekti. (aa-cha)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir