18 Ağustos 2026
Altın 6770.59
BIST 14132.06
Dolar 47.9032
Euro 55.4654
Sterlin 64.8906
Ankara 18°C

İzmir'de 2005'ten Beri 520 Kişi İltica Başvurusu Yaptı

İzmir'de 2005'ten Beri 520 Kişi İltica Başvurusu Yaptı
İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, 2005 yılından bu yana 520 kişinin iltica ve sığınma başvurusunda bulunduğunu söyledi. İzmir İli Stratejik Planla...
İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, 2005 yılından bu yana 520 kişinin iltica ve sığınma başvurusunda bulunduğunu söyledi. İzmir İli Stratejik Planlama, Yönetişim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İZİSYÖM) ve Konak Belediyesi işbirliğiyle ''Sığınmacı ve Mültecilerin Çok Yönlü Sorunları-Dış Göç Yönetimi'' konulu bir toplantı düzenlendi.

Vali Yardımcısı Totuk, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM)'ndeki toplantıda yaptığı konuşmada, ülkenin yıllardır büyük oranda göç aldığını, mülteci ve sığınmacıların Türkiye üzerinden başka ülkelere geçmek için mücadele ettiğini belirtti. Cumhuriyetten itibaren büyük göç dalgaları yaşandığını vurgulayan Totuk, ''Türkiye, cumhuriyetin ilk yıllarında Türk soylular, 1940'lı yıllardan itibaren de Bulgaristan, İran ve Irak'tan yoğun göçler aldı. 1979'dan bu yana Bulgaristan, İran ve Irak'tan 2 milyon insan göç etti.'' dedi. İzmir'in, konumu itibariyle yoğun mülteci ve sığınmacı akışına sahip merkezler arasında bulunduğuna işaret eden Ardahan Totuk, ''2005 yılından beri iltica ve sığınma başvurusunda bulunan 520 kişiden 221'i Afganistan, 100'ü Somali'den gelen göçmenler. Bu iki ülkenin dışında Afrika ve Asya kıtalarından 20 ülkenin vatandaşları da başvurdu. Mültecilerden 335'i, kıyısı olmayan illerde kurulu uydu kentlere gönderildi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü bünyesinde, 250 kişi kapasiteli geri gönderme merkezi var. Burada, yasa dışı yollarla ülkeye giriş yaparken yakalanan insanlar barındırılıyor.'' şeklinde konuştu.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise daha huzurlu bir yer arayan, ülkesini terk etmek zorunda kalan ve güvenli hayat kurma hayaliyle başka ülkelere yerleşmeye çabalayan insanların, zor şartlarda yaşam sürdüğünü belirtti. Sığınmacı ve mültecilerin de insan olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Rektör Füzün, ''İnsan oldukları için doğru biçimde yaklaşılmayı hakediyorlar. Devletin her zaman gerekli hizmeti vermesi gerekiyor. Biz de üniversite olarak, bilimsel anlamda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme gayretindeyiz.'' dedi.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da mülteci meselesinin İzmir için büyük önem taşıdığını belirterek, ''Mülteci ve sığınmacılara sağlık taraması, gıda yardımı ve sosyal terapi yapan tek belediyeyiz. Kentte bulunan 200'e yakın mülteci çocuğun aşılarını yaptık ve ilaçlarını verdik.'' diye konuştu.

İZİSYÖM Müdürü Prof. Dr. Zerrin Toprak ise Türkiye'de, Avrupa'dan emekli yabancıların yanısıra daha iyi bir yaşam kurmak için veya âfetlerden kaçarak gelenler bulunduğunu ancak büyük çoğunluğu kendi devleti sebebiyle istemediği halde topraklarından ayrılmak zorunda bırakılmış insanların da geldiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Tahsin İşbilen'in yönettiği ''Kıyıya Vuran Tahta Valiz'' isimli film gösterildi. Toplantıdan önce de İZİSYÖM tarafından Başkan Tartan'a, ''Kadınların Arkasındaki Başarılı Erkekler Ödülü'' verildi. Ödülünü DEÜ Rektörü Füzün'den alan Tartan, kadınlara yönelik engellerin ortadan kaldırılmasının, Türkiye için kazanç olacağını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir