1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. KAÇAK AKARYAKITTA GELİNEN NOKTA
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

KAÇAK AKARYAKITTA GELİNEN NOKTA

A+A-

KAÇAK AKARYAKITTA GELİNEN NOKTA

İskenderun’dan giden fuel-oillere ne oldu?

AK Parti Bitlis milletvekili Vahit Kiler başkanlığında kurulan, AK Parti ve CHP’den 29 milletvekili ile oluşturulan Meclis Akaryakıt Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu marifetiyle Akaryakıt Kaçakçılığının ekonomiye insan ve çevre sağlığına verdiği zararın araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Anayasa’nın 98, Meclis İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/238)  esas numaralı meclis araştırması komisyonu raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edilir.

Bahse konu rapordan sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla bu konunun bizzat araştırılması amacıyla koordinatör olarak o dönemdeki Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Abdüllatif Şener görevlendirilir.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Gümrük Müsteşarlığı’na 23.01.2007 tarihinde gönderdiği yazıda, dönemin Gümrükten ve Dış Ticaretten Sorumlu Bakanı Kürşad Tüzmen’in 17.01.2007 tarihli yazısında petrol ve petrol ürünlerinin ülkemize ithalatının global olarak belirlenmesi amacıyla Dış İşleri Bakanlığımız vasıtasıyla 15 ülke için temin edilen verilerin 2003-2006 dönemini kapsayacak şekilde (2003-2005 yıllık, 2006 aylık) kaynağı Dış Ticaret Müsteşarlığı’na intikal eden veriler ile karşılaştırılmasının yapılarak hazırlanan bilgilerin ekte sunulduğunu belirtmektedir.

Dönemin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in söz konusu yazısı ekinde yer alan bilgilerin incelenmesi sonucunda, büyükelçiliklerimizden temin edilen bilgilere göre 15 ülkeden yapılan ithalatların miktar ve tutarları ile Dış Ticaret Müsteşarlığı verileri karşılaştırıldığında 15 ülkeden çıkış olan petrol ve petrol ürünlerinin bir kısmının miktar ve tutar olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıtlarında bilgisine rastlanılmadığı; bir kısmında da Dış Ticaret Müsteşarlık kayıtlarına göre eksiklikler görüldüğü anlaşılmıştır.

Örneğin; Fransa’dan 2005-2006 yıllarında 426.649 ton 46.813.000 Euro tutarında benzin çıkışı görüldüğü halde buna ilişkin Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıtlarında 16.277 ton 6.567.456 Euro tutarında giriş görüldüğü; 2004 yılında diğer yağlar ve yan ürünleri olarak ta 2.612.778.342 Euro tutarında çıkış görüldüğü halde buna ilişkin Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıtlarında 9.925.886 Euro giriş görüldüğü; 2005 yılında 4.605.392.303 Euro tutarında çıkış görüldüğü halde buna ilişkin Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıtlarında 12.983.173 Euro giriş görüldüğü yazının içeriğinden anlaşılmaktadır. Konuyla ilgili olarak daha birçok örnek mevcuttur.

Abdüllatif Şener yazısında, Kürşad Tüzmen’den petrol ve petrol ürünlerinin ülkemize ithalatıyla ilgili olarak yabancı ülkeler ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın kayıtları arasındaki miktar ve tutarlardan kaynaklanan farklılıklarının sebeplerinin yeterli sayıda denetim elemanı görevlendirilerek ivedi olarak detaylı bir şekilde araştırılması, incelenmesi ve sonuçlarına göre yapılması; gereken işlemler varsa da bunların zaman aşımı süreleri geçirilmeden kanuni gereğinin yapılmasını istemiştir.

Bu konuyla ilgili olarak bana ulaşan bilgiler, Gümrük Müsteşarlığı’nın denetim elemanlarından oluşan bir komisyon oluşturduğu ve çalışmaların halen yoğun bir şekilde devam ettiği yönünde.. Ancak burada unutulmaması gereken bir nokta var ki; zaman bakımından bazı dosyaların zaman aşımına uğrama olasılığının çok yüksek olduğu!..

Gönderilen yazıdan bu zamana kadar geçen süre, tam olarak 2 yıl 8 aydır. Ve ortada somut olarak herhangi bir gelişme yoktur!.

Yazımın sonunda sizlere, Akaryakıt Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu raporunda yer alan bir firmadan bahsetmek istiyorum. Bahse konu firmanın esas işi cep telefonu ithalatı.. Ama ne olduysa, İskenderun dolaylarındaki petrol işi yapan arkadaşı “Gel sen de bir gemi Singapur’a fuel-oil gönder.” der. Bizim cep telefonu ithalatçısı da, İskenderun Demir Çelik Limanı’ndan malı yükler ve gemi Singapur’a doğru yol alır. Aradan bir süre geçer ve bu konu da araştırmaya tabi tutulduğunda bahse konu firmanın gemisinin hiç Singapur’a gitmediği bilgisine ulaşılır. Bu bilgiyi veren yer ise, Gümrük Müsteşarlığı Dış Anlaşmalar Genel Müdürlüğü’dür!!

Değerli okurlarım; bu firmayı da araştırıp bulmakta artık size kalıyor!..

"Hayırlı Ramazanlar" dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.