17 Aralık 2025
Altın 5957.28
BIST 11286.81
Dolar 42.7084
Euro 50.1931
Sterlin 57.1439
Ankara -1°C

Kalp Damarı Yırtık Halde Doğum Yaptı

Kalp Damarı Yırtık Halde Doğum Yaptı
Kayseri’de fedakar bir anne, kalp damarında yırtık oluşmasına rağmen hayatını tehlikeye atarak, önce bebeğinin doğum yapmasını tercih etti.

Kayseri’de fedakar bir anne, kalp damarında yırtık oluşmasına rağmen hayatını tehlikeye atarak, önce bebeğinin doğum yapmasını tercih etti. Bebeğini kucağına alan anne, daha sonda kalp damarındaki yırtık nedeniyle ameliyat oldu.

Bebeğini dünyaya getirmek için hastaneye giden anne Sevgi Manga, kalp ana damarının yırtık olduğunu öğrendi. Doktorlar, biran önce ameliyat olması gerektiğini söyledi. Ameliyat olmazsa hayatını kaybedeceği belirtildi. Buna rağmen fedakar anne, ölüm riskine rağmen bebeğini dünyaya getirdikten sonra ameliyat oldu.

Kayseri Özel Sevgi Hastanesi Genel Müdürü Dr. Güven Hocaoğlu ve Kalp-Damar Cerrahi Dr. Gökhan Özerdem, tıp literatüründe çok riskli olduğu bildirilen kalp damarındaki yırtıkla ilgili yapılan doğum ve sonrasındaki ameliyatla ilgili bilgi verdi. Kalp-Damar Cerrahı Dr. Gökhan Özerdem, 29 yaşındaki Sevgi Manga'nın eşiyle birlikte Sivas'ta yaşadığını ve doğum yapmak için hastaneye geldiğinde kalp ana damarında yırtık olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Dr. Gökhan Özerdem, hamile olan Sevgi Manga’ya, doğumunun yaklaştığı bir sırada aort damarının yırtıldığı teşhisinden sonra kendisine, sezaryenle doğum ve kalp ana damarı ameliyatını birlikte yapmayı önerdiklerini söyledi. Özerdem, “Bu konuları daha çok eşiyle konuştuk ama Sevgi Hanım'a da durum hakkında bilgi verdik. Kendisi ölüm riski olmasına karşılık bebeğini kucağına almadan ameliyat olmayacağını söyledi. Bunun üzerine, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çok sıkıntılı bir operasyonla sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Doğumdan bir gün sonra da biz Sevgi Hanım'ı ameliyata aldık. Aort damarındaki yırtığı onardık. Şimdi annenin ve bebeğinin sağlıkları gayet iyi." dedi.

Kalp ana damarının yırtılması hastalığının, 1 milyon kişi arasında 8 ya da 10 kişide görüldüğünü anlatan Özerdem, “Kalp ana damarı yani aort damarındaki yırtık (aort diseksiyonu), kalp-damar cerrahisinde en riskli ameliyattır. Genetik özellik taşıyan bu hastalıkta, aort damarında kalbe en yakın yerden başlamak üzere balonlar oluşur. Kısa bir sürede bu balonlar patlar ve damarın tamamı yırtılır. Bu tür hastalıklarda ölüm riski yüzde 50'dir. Sevgi Hanım'ın hamile olması, aort damarındaki yırtıktaki riski daha da artırıyordu. Kendisine olabildiğince açık bir şekilde durumunun ciddiyetini anlattık. Ancak kendisi ne olursa olsun bebeğini kucağına almadan ameliyat olmayacağını söyledi. Sevgi Hanım, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzman bir ekip tarafından bebeğini sezaryenle dünyaya getirdi. Ancak bu operasyon gerçekten çok zor geçti. Doğumdan 1 gün sonra ise Sevgi Hanım'ı biz hastanemizde ameliyata aldık. Şimdi anne ve bebeği gayet iyi. Anne ve bebeğini sağlıklı bir şekilde karşımızda görmek, bütün zorlukların, bütün sıkıntıların ve her türlü duygunun üzerinde.” diye konuştu.

Önceden çeşitli hastalıklar geçirmesine rağmen aort damarındaki yırtıktan haberi olmadığını belirten anne Sevgi Manga, “Hamileliğimin 9'uncu ayının sonlarına doğru doğum için hastaneye gittik. Burada hastalığımı öğrendim. Doktorlarım doğum yapmamın ne kadar riskli olduğunu, doğumda ölebileceğimi ve bir an önce damarımdaki yırtığın onarılması için ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ancak ben bebeğimi doğurup bir sefer de olsa kucağıma almak istedim. Çünkü o benim canım. O olmazsa benim yaşamamın ne anlamı olabilirdi ki? O nedenle önce bebeğimi doğurmak, sonra da eğer ömrüm varsa ameliyat olmak istedim." dedi.

İsmini Ayhan Berk koyduğu bebeğinin tek çocuğu olduğunu ifade eden Sevgi Manga, "Allah'a şükürler olsun ki bebeğimi kucağıma aldım ve şimdi sağlığım yerinde. Bebeğim 3 aylık oldu ve bu geçen sürede her an onu büyük bir sevgiyle, özlemle kucaklıyorum.'' diye konuştu.


CİHAN

Kalp damarı yırtık halde doğum yaptı

Kalp damarı yırtık halde doğum yaptı

Kaynak:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir