1. YAZARLAR

  2. Gülen AYDIN

  3. 'Karne Günü sakın kabus olmasın!..'
Gülen AYDIN

Gülen AYDIN

Yazarın Tüm Yazıları >

'Karne Günü sakın kabus olmasın!..'

A+A-

KARNE GÜNÜ KÂBUS OLMASIN!

Karne Günü geldi çattı.. Bugün ilk ve orta dereceli okullardaki 18 Milyon öğrenci karne aldı ve 15 gün sürecek sömestr tatili de başladı.

Uzmanlar ise, aileleri uyarıyor!... Kırık karne getiren çocuğu, asla ve asla rencide etmeyin; sakin tepkiler verin ve de cezada aşırıya kaçmayın!

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle uzmanlar, velileri çocuklarına kötü davranışta bulunmaması konusunda uyarıyor.. Velilerin kendi çocuklarını arkadaşlarıyla ya da kardeşi ile başarı konusunda kıyaslamamasını öneren uzmanlar, her çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir birey olduğuna dikkat çekiyor.. Bu çerçevede, anne babaların çocuğun önemli bir varlık olduğunu hiçbir zaman unutmaması ve bunu çocuklarına çeşitli yollarla hissettirmesi gerekiyor..

Çocuğunuzun karnesinde zayıfların olmasını, kişiliğinin ve zekâsının göstergesi olarak değerlendirmeniz son derece yanlıştır. Aslında onunla birlikte neler yapabileceklerinizi konuşun. Sürekli ders çalışmaya zorlayan, sık sık okulu ziyaret eden, şikâyet eden, eleştiren, başarı endişesi yüksek ebeveynler çocuğun da başarılı olma konusundaki endişesini tetiklerler ve çocuk bu endişe nedeni ile başarısız olabilir. Bunun için asla tehditkâr tutumlar sergilememek gerekir.. Çocuğunuz ile başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini paylaşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelisiniz. Mutlaka onu anladığınızı göstermelisiniz. Bu tutumunuz, çocuğu psikolojik olarak destekler ve size güvenerek iletişiminizin de güçlenmesini sağlar!

Mesela en basiti, çocuğunuz ile oyun oynayın; çünkü oyun çocuğunuz ile aranızdaki iletişimin en temel taşıdır!.

Velilerin arzulamadıkları bir karneyle karşılaşmaları halinde ise, paniklememeleri gerekiyor!..Başarısız bir sonuçla karşılaşıldığında ani ve sert tepkiyle yaklaşmak yerine, kırıp dökmeyecek bir üslup kullanılmalı.. Karne notuyla paniğe kapılmadan ve çocuğu suçlamadan, başarısızlığa yol açan sebeplerin neler olduğu araştırılmalı.. Çocuğun başarılı olma konusunda motive edilmesi için spor ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi gerekmektedir.

Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir bireydir. Çocuktan beklentinizin bu yönde olması gerekmektedir.  Sevildiği, saygı duyulduğu, iyi ve ahlaklı olduğu yönündeki mesajlar, çocuğun güvenini artırır ve sağlam kişilik oluşmasını sağlar. Çocuğunuza karşı gösterdiğiniz tutum ve davranışların, çocuğunuzun psikolojisini desteklemede ve size karşı güveninin oluşmasında önemli bir etkisi olduğunu unutmayın!!

Her ne olursa olsun, çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Ve gelecek bu genç beyinler ile yazılacaktır; dolayısıyla nesillerimiz için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız!!

2005474_620x410.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.