Kayseri'de Ramazan Bayramı'nın ikinci günü 8 yaşındaki Ahmet Tuna Tekin, 6 yaşındaki Dilruba Tekin ve 11 yaşındaki Türkan Ay isimli çocukların ortadan kaybolması üzerine Kayseri ve bazı illerde operasyonlar yapılarak aramalar hızlandırılmıştı. Bütün arama çalışmalarına rağmen kayıp bildiriminin üzerinden geçen günlerde kayıp çocuklara ait tek bir iz bile bulunamadı. Ailelerin perişan haldeki bekleyişleri sürerken, bazı sivil toplum kuruluşları da konuya dikkat çekmek için basın açıklamaları düzenledi.
Kurdukları internet sitesi ve dernek çalışmalarıyla kayıp yakınlarına destek olmak için faaliyet gösteren 'Yakınları Kaybolan Aileler Derneği', Fatih İtfaiye Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Kayıp kişilerin isimleri ve fotoğraflarının yapıştırıldığı otobüs önünde toplanan kayıp yakınları sağanak yağmura aldırmadan yakınlarının bulunması çağrılarını yineledi. Yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak kameralara gösteren aileler umutlarını kaybetmediklerini dile getirdi.
Dernek Başkanı Zafer Özbilici, kendisinin de ağabeyinin kayıp olduğunu ve bulmak için gereken herşeyi yaptıklarını dile getirdi. Kendi durumları nedeniyle Kayseri'de evlatları kaybolan aileleri çok iyi anladıklarını söyleyen Özbilici, "Aileler ölümü anlar. Ama Kayıp konusu öyle değil. Kayıplarımızın ölüsünü bile görsek şu anki dirimizden daha iyi halde olurduk" dedi. Kayseri'de ve diğer bölgelerde kaybolan insanların bulunması için kamuoyu oluşturulması gerektiğini söyleyen Özbilici, bu sayede etkili önlem alınmış olacağını anlattı. Özbilici, kayıp sayılarına ilişkin de bilgi verdi. Buna göre İstanbul'da ve İstanbul'a gelmek için yola çıkarak kaybolanların sayısının 1000 civarında olduğunu söyleyen Özbilici, kayıp yaşlandırma yöntemiyle eski fotoğrafların arama sisteminden çıkarılarak yeni fotoğraflarla aramaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Özbilici, bu yöntemle yeni fotoğrafları hazırrlanan kişi sayısının sadece 100 olduğunu da sözlerine ekledi.
Kayıp yakınlarından biri de Fatma Yeşil isimli anneydi. Murat isimli oğlunun 10 yıl önce kaybolduğunu ve kendisinden haber alamadığını söyleyen Yeşil, oğlunun elbiselerini göstererek kendilerine yardım edilmesini istedi. Açıklamalar sırasında yağan sağanak yağmura rağmen, kayıp yakınları tepkilerini dile getirmeyi sürdürdü.
Açıklamaların ardından Kayseri'de Ramazan Bayramı kaybolan Ahmet Tuna Tekin, Dilruba Tekin ve Türkan Ay'ın fotoğrafları kayıp otobüsüne yapıştırıldı.
(CİHAN)