Altın 5700.766
BIST 10628.63
Dolar 42.3261
Euro 49.2941
Sterlin 55.6783
Ankara 3°C

Kazakistan-Türkiye İlişkilerine Yirmi Yıl Doldu

Kazakistan-Türkiye İlişkilerine Yirmi Yıl Doldu
Türkiye ve Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 20. yılı münasebetiyle, Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği resepsiyon verdi.

Türkiye ve Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 20. yılı münasebetiyle, Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği resepsiyon verdi.

Resepsiyonda konuşan Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi Lale Ülker, iki ülke arasındaki üst düzey temas ve ziyaretlerin Kazakistan’ın bağımsızlığını ilanından önce başladığını, dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Mart 1991’de Kazakistan’a ilk resmi ziyareti gerçekleştirdiğini ve bu ziyaret sırasında da Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arasında Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’nın imzalandığını kaydetti. Dost ve Kardeş Kazakistan ile ilişkilerin her alanda en üst seviyede olduğunu vurgulayan Ülker, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin’in Kazakistan’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan protokolle 2 Mart 1992 tarihinde tesis edildiğini söyledi. Kazakistan’da Türkiye Büyükelçiliği’nin 18 Nisan 1992’de Almatı’da faaliyete geçtiğini ve Kazakistan’ın ilk Ankara Büyükelçisi Kanat Saudabayev’in ise görevine 20 Mayıs 1992’de başladığını hatırlattı.

Törene katılan Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Amangeldi Cumabayev, Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ve ilk büyükelçilik açan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcılarından Kayrat Sarıbay ise yaptığı konuşmada,ülkesinin bağımsızlığını iki saat içerisinde tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu ve bu gerçeği herkesin böyle kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Kazakistan’da akredite olmuş yabancı misyon temsilcileri ve Astana’da yaşayan Türk vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği resepsiyonda, ayrıca iki ülke ilişkilerinin tarihini gösteren bir fotoğraf sergisi açıldı.

CİHAN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir