Altın 5700.766
BIST 10628.63
Dolar 42.3261
Euro 49.2941
Sterlin 55.6783
Ankara 3°C

Kırgızistan’ın Güneyinde Tansiyon Yeniden Yükseldi

Kırgızistan’ın Güneyinde Tansiyon Yeniden Yükseldi
Kırgızistan’ın güneyindeki Oş şehrinde, 4 Mart’ta yapılan belediye meclis üyeleri seçim sonuçlarını protesto eden halk, sokağa döküldü.

Kırgızistan’ın güneyindeki Oş şehrinde, 4 Mart’ta yapılan belediye meclis üyeleri seçim sonuçlarını protesto eden halk, sokağa döküldü. Seçimi kazanan Oş Belediye Başkanı Melis Mirzakmatov’un partisi Halklar Birliği Partisi(HBP) taraftarları belediye meclis üyeleri dağılımına hile karıştırıldığı gerekçesiyle bugün eyleme çıktı.

Kırgızistan Merkez Seçim Komitesi’nin(MSK) seçimde birinci parti olan HBP’nin 45 sandalyeli Oş Belediye Meclisi’nde 21 sandalye kazandığını açıklaması, partilileri sokağa döktürdü. HPG taraftarları, 21 sandalye açıklamasına tepki gösterdi; bunun mecliste gerekli olan çoğunluğu yakalamama amacıyla yapılan bilinçli bir plan olduğunu savunuluyor.

Oş Belediyesi Meclisi’nde bir partinin çoğunluğu elinde bulundurması için 23 sandalyeye sahip olması gerekiyor. Valilik önünde meydanda toplanan partililer, MSK aleyhine sloganlar attı, MSK'yi taraflı. davranmakla suçladı. Eylemci partililer sonuna kadar oylarına sahip çıkacaklarını dile getirdi. Eylemciler, 21 sandalye olarak ilan edilen seçim sonucunu ise tanımadıklarını ifade ettiler.

Seçimde HBP, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in Partisi Sosyal Demokrat Partisi (SDP) ve Başbakan Ömürbek Babanpov’un partisi Respublika’yı geride bırakarak yüzde 43 oranında oy almıştı.

Seçimde Atambayev’in Partisi SDP yüzde 22.81’le ikinci ve Başbakan Babanpov’un partisi Respublika ise yüzde 16.18’lik oy desteği ile üçüncü olmuştu.

Zaferini ilan eden Oş Belediye Başkanı Mirzakmatov, daha önce yaptığı açıklamada birinci parti olması durumunda, öncelikli hedefinin bölgedeki etnik gerilimi dindirmek olacağını ifade etmişti. Kırgızistan’ın güneyindeki Oş şehrinde 2010 yazında çıkan etnik çatışmalarda 500 dolayında kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış ve binlerce kişi mülteci duruma düşmüştü.

CİHAN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir