20 Aralık 2025
Altın 5972.467
BIST 11341.9
Dolar 42.7981
Euro 50.141
Sterlin 57.2003
Ankara -4°C

KIVRIKOĞLU SURİYE SINIRINDA!

KIVRIKOĞLU SURİYE SINIRINDA!
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu Hatay’a gitti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Suriye sınırında..

Türk jetinin, Suriye tarafından, uluslararası sahada düşürülmesi, bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) angajman kurallarının değiştiğinin ilan edilmesinin ardından hava ve deniz ihlallerinin yanı sıra kara sahasındaki hareketlilik ve olası ihlaller de kritik önem kazandı. Türkiye’nin, 877 kilometre ile en uzun sınır komşusu olan Suriye ile sınırının batı yakasından sorumlu olan 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz’ün Ağustos 2011 YAŞ toplantısının hemen ardından İnternet Andıcı davası kapsamında tutuklanması bölgedeki komuta yapısının değişmesine neden olmuştu..

Genelkurmay, bu sorumluluk sahasına, çeşitli davalardaki tutukluluklar nedeniyle 18’e düşen görevdeki korgenerallerden birini kaydırmak yerine Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı İdari Yardımcısı görevindeki Tümgeneral Sezai Bostancı’yı vekâleten atamayı tercih etmişti. Bostancı’nın atanmasıyla yeniden yapılanan komutanlık, 6. Mekanize Piyade Tümeni’ne dönüştürülmüştü. Kurulduğu günden beri “korgeneral” rütbesinde bir komutan tarafından yönetilen 6. Kolordu, bu atamayla vekâleten de olsa bir tümgenerale emanet edilmişti. Askeri yetkililer, Suriye ile yaşanan kritik sürecin de etkisiyle bölgedeki komutanlığın 1 Ağustos’ta başlayacak YAŞ toplantısıyla yeniden “kolordu” seviyesine yükseltilmesi ve bu bölgeye yeniden bir “korgeneral”in atanmasının beklendiğini belirtti. Askeri kaynaklar, Suriye’deki iç çatışma nedeniyle, sınır boyunca Türkiye’ye yönelik mülteci akınının uzun zamandır sürdüğünü, bazı Suriyeli subayların da sığınması nedeniyle değişen angajman kurallarının zaten titizlikle icra edilmesi gerektiğine işaret etti. Kaynaklar; Türk jetinin düşürülmesinin ardından ortaya çıkan yeni durumun, Türkiye’nin kara sınır hattındaki teyakkuz seviyesini artıracağını, uzun bir süre devam edebilecek sürece yönelik her kademedeki önlemin doğal olduğunu vurguladı. YAŞ toplantısında orgeneralliğe terfi ya da emeklilik için 6’sı tutuklu 10 korgeneralin dosyası, korgenaralliğe terfi için ise 8’i tutuklu 22 tümgeneralin listesi masaya yatırılacak.

Bölgeden 2. Ordu sorumlu
Türkiye’nin Suriye sınırından, komutanlığını Orgeneral Servet Yörük’ün üstlendiği Malatya merkezli 2. Ordu sorumlu bulunuyor. Sınırın Hatay ve Gaziantep’i kapsayan batı yarısı 6. Kolordu, Şanlıurfa ve Mardin’i içeren doğu yarısın ise Korgeneral Alaaddin Örsal komutasındaki Diyarbakır merkezli 7. Kolordu sorumluluğunda. Bölgedeki Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapılanması kapsamında sınır boyunca İskenderun, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de birer tugay komutanlığı görev yapıyor. Bölgeden ayrıca Diyarbakır Jandarma
Bölge Komutanlığı ile Adana Jandarma Bölge Komutanlığı sorumlu bulunuyor..

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir