11 Haziran 2026
Altın 6040.47
BIST 13744.64
Dolar 46.0953
Euro 53.3086
Sterlin 61.5616
Ankara 16°C

Kobider Başkanı Özgenç: Yargı Üyelerine Ait Ses Kayıtları, Yargının Nedenli Siyasallaştığının Apaçık Göstergesidir

Kobider Başkanı Özgenç: Yargı Üyelerine Ait Ses Kayıtları, Yargının Nedenli Siyasallaştığının Apaçık Göstergesidir
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, bazı Yargıtay ve HSYK üyelerine ait ses kayıtlarının, yargının ne denli siyasallaştığını açıkça gösterdiğini söyledi.Özgenç, Trabzon Gazeteciler Cemiy

Özgenç, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de bazı işveren ve işçi konfederasyonları, meslek kuruluşları, iş dünyası derneklerinin geçmiş yıllarda mevcut anayasanın darbe anayasası olduğunu ve acilen değiştirilmesi gerektiğini savunarak, yapılacak oylamada 'evet' diyeceklerini her platformda açıklamalarına rağmen, bugün aynı anayasa değişikliği için 'red' oyu vereceklerini açıklamalarının, bazılarının da çekimser görünüp oyunun rengini saklamasının oldukça manidar olduğunu kaydetti.

Ayrıca, son günlerde HSYK üyelerine yönelik olduğu iddia edilen ses kayıtlarına da değinen Özgenç, "Bunların doğru olması halinde ki inkar edilmemektedir, yargının ne denli siyasallaştığını apaçık bir şekilde göstermektedir. Yine iddialara göre ses kayıtlarındaki Yargıtay mensubunun vatan hainleriyle 'hayır için Öcalan'a ihtiyaç var' şeklinde iş birliği yapılmasının önerilmesi tuzun koktuğunun açık bir örneğidir." dedi.

Anayasa değişikliği için siyasi iradenin azami ölçüde müzakerelere açık olduğunu gösterdiğini anlatan Özgenç, teklif edilen anayasa değişiklik kitapçığının içeriğine bakmadan, hatta kapağını dahi açmadan, iade eden bir anlayış ile ne kadar uzlaşı yapılabileceğini halkın takdir edeceğini dile getirdi. Pakete karşı çıkanların, özellikle Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısına ilişkin değişikliklere itiraz ettiğini hatırlatan Özgenç, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yargı bağımsızlığının daha da güçlendirilmesi ve köklü reformlar yapılabilmesi için HSYK ve Anayasa Mahkemesi gibi yargının üst kurumlarında yapısal değişikliğe gidilmesinin 'yargıya müdahale ediliyor' diye feveran ederek kafaları bulandırmakla, konuyu yargı reformunun dışında tutmak istemenin esas amacının ne olduğu aslında gizlenmektedir. 'Siyasi iktidarın özellikle son yıllarda yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan bir tavır içinde olduğu, yargıyı kuşattığı ve Adalet Bakanlığı'nın HSYK'nın çalışmalarını bilinçli olarak engellediği' iddiaları ise tamamen safsatadır. Bu durum koltuk, imtiyaz ve de konum kaybetme kaygısının vermiş olduğu korku ve endişeden ibarettir."

Özgenç, yargı reformunda yapılması planlanan değişikliklerle; bağımsız bir yargı oluşturmak için yüksek yargı organlarına, daha müreffeh bir çalışma ortamı sağlamak istendiğini kaydetti.

28 Şubat sürecinde antidemokratik oluşumlardan brifing alan bazı yargı mensuplarının yaptıklarının hafızalarda tazeliğini koruduğuna işaret eden Özgenç, "Toplumun birçok kesimine göre siyasal iktidar, anayasa değişikliği paketi ile bağımsız olması gereken yargıya esas bağımsızlığını referandum ile sağlayacaktır. Türkiye bir hukuk devleti olma niteliğine kavuşacaktır. Ve tüm bunlar gerçekleştiğinde, iyi ki bağımsız yargı var diyebileceğiz." ifadelerini kullandı.

Referandumdan çıkacak sonuçla ya millet egemenliğinin hakim olacağını ya da statükonun devamı edeceğini anlatan Özgenç, 'evet' demenin sağduyulu ve memleketini seven herkesin vazifesi olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir