Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ortak gerçekleştireceği çalışma sonucu Kocaeli'ndeki riskli bölgelere hava kirliliğini tespit eden istasyonlar yerleştirilecek. Riskli bölgeleri tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında kentin çeşitli yerlerine 11 istasyon kurulacak.
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Programı kapsamındaki 'Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Kurumsal Yapılanma Projesi' Kocaeli'nde hayata geçiriliyor. Proje kapsamında Marmara Bölgesi'nde hava hareketleri izlenip hava kalitesi değerlendirilerek ne tür önlemler alınması gerektiği belirlenecek.
Yapılacak çalışmayla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile Avrupa Birliği'nden, Kocaeli Üniversitesi'nden, Kocaeli Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden ve TÜBİTAK-MAM'dan yetkililer bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.
Yerinde inceleme ve örnekleme istasyonları için yer seçimi amacıyla şehir turu yapılırken bu turun ardından TÜBİTAK-MAM ziyaret edilerek Çevre Enstitüsü'nde son durum değerlendirilmesi yapıldı. Değerlendirmeler sonucunda, Dilovası ilçesinde bulunan 2 adet istasyon ile İzmit Kent Merkezi Köy Hizmetleri Müdürlüğü bahçesinde bulunan istasyonun revize edilmesine karar verildi.
Öte yandan toplantıda Kandıra'ya 'kırsal', Körfez, Kartepe, ve Gölcük'e 'endüstriyel', İzmit kent merkezine 'trafik', Gebze'ye ise hem endüstriyel hem de trafik istasyonları kurulmasına karar verildi. Bu istasyonlardan elde edilecek verilerle Kocaeli'nin hava kirliliği raporu çıkarılacak ve gerekli yerlerde önlemler alınacak.
(CİHAN)
