Ankara'dan Eskişehir yönüne giden 9 Eylül Ekspresi geceleyin saat: 00.25 sıralarında 25 dakika tehirli olarak Eskişehir Tren garına götürüldü. Eskişehir'de makinistlerin yapacağı nöbet değişimi ise gerçekleşmedi. Tren yaklaşık bir saat garda bekledikten sonra TCDD İşletmesi tarafından bulunan bir makinist lokomotife bindi. Ancak bu sefer de Hareket Müdürlüğü'nden trene yol verilmedi. Yaklaşık 30 dakikada trenin hareket edebilmesi için kırmızı ışığın yeşile dönüşmesi beklendi. Kırmızı ışığın yeşile dönüşmesinden sonra TCDD Eskişehir İşletme Müdürlüğü'nün talebi üzerine Eskişehir şehir çıkışına kadar iki sivil polis makiniste eşlik etti.
Eskişehir'in diğer tren istasyonlarından olan Enveriye İstasyonu'nda ise karşılıklı sefer yapan iki Meram Ekspresi, makinistlerinin treni terk etmesi nedeniyle beklemek zorunda kaldı. Trenlerde bekleyen yolcular zaman zaman Gar Müdürlüğü'ne giderek tepkilerini dile getirirken, kimi yolcular da vagonların kapılarından türkü söyleyerek, hareket saatini bekledi. Mağdur yolcular, TCDD tarafından temin edilen otobüslerle gidecekleri kentlere taşındı. Garda bir süre rötar yapan Anadolu Ekspresi, Fatih Ekspresi, Meram Ekspresi ve Eskişehir Ekspresi ise eyleme katılmayan makinistlerce gidecekleri yere götürüldü. Bu trenlerin yolcuları ise başka araçlar ile gidecekleri yönlere gönderildi.
Garda bekleyen Türk Kamu- Sen ile KESK yöneticileri bazı trenlerde yedek makinist bulundurulmasını eleştirerek, "Trenlerde bulunan yedek makinistler demiryolu işçisi. Bunlar makinist yapılıyor. Yolcuların can güvenliği riske atlıyor." dedi. (CİHAN)

