1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'nin Kayıt Dışı Vergi Kaybı 90 Milyar Lira
Maliye Bakanı Şimşek: Türkiyenin Kayıt Dışı Vergi Kaybı 90 Milyar Lira

Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'nin Kayıt Dışı Vergi Kaybı 90 Milyar Lira

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kayıt dışı vergi kaybını önlemek için ciddi atılımlar yaptıklarını söyledi.

A+A-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kayıt dışı vergi kaybını önlemek için ciddi atılımlar yaptıklarını söyledi. 1980'li yıllarda gelir vergisinin büyük bir bölümünün faize gittiğini ifade eden Şimşek, şu an vergilerin eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi hizmetlere aktarıldığını belirtti. Türkiye'de yaşanan vergi kayıplarından da bahseden bakan Şimşek, "Türkiye'de kayıt dışılık Avrupa'ya oranla vergi kaybı boyutu yaklaşık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 6'sı. Bu sene için GSYH bir buçuk trilyon lira. Bu çerçevede bakarsanız aslında 90 milyar liralık bir vergi kaybından bahsediyoruz. Bu çok büyük bir rakam." diye konuştu.

Bakan Mehmet Şimşek, Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Vergi Dairesi Başkanlığı'nın birlikte düzenlediği, ‘Kayıt dışı ekonominin nedenleri, sonuçları ve çözüm önerileri’ konulu konferansa katıldı. Şimşek, yaptığı konuşmada kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmenin önemine değindi.
Kayıt dışının ülkeye olan maliyeti hakkında değerlendirmelerde bulunan Şimşek, kaybın çok büyük miktarlarda olduğuna değindi. Bakan Şimşek, "Bu konuda biz Türkiye olarak akademisyenlerimizle çok ciddi bir çalışma içine girdik. Avusturya'daki bir üniversiteden profesör var. Onun ekibi 38 ülkede kayıt dışılığa bakıyor. Bunun içinde ağırlıklı olarak OECD ve Avrupa ülkeleri var. Türkiye'yi de incelemeye almış durumdalar. Onlara göre Türkiye'de kayıt dışılık Avrupa'ya oranla vergi kaybı boyutu yaklaşık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(GSYH)'nın yüzde 6'sı. Bu sene için GSYH bir buçuk trilyon lira. Bu çerçevede bakarsanız aslında 90 milyar liralık bir vergi kaybından bahsediyoruz. Bu çok büyük bir rakam." ifadelerini kullandı. Türkiye ve Avrupa Birliği'nde kayıt dışılığın azaldığını kaydeden Şimşek, vergi yükünü aşağı çekerek eğitime, sağlığa, altyapıya, Ar-Ge'ye yatırımı istihdamı daha fazla destekleyeceklerini belirtti.

FAİZE GİDEN VERGİLER ŞİMDİ HİZMETE DÖNÜŞTÜ

Türkiye'de vergilerin hangi alanlarda harcandığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, "Çıkıp deseniz ki, 'Bu devlet evini düzene sokmamış. Ondan dolayı bu benim verdiğim vergiler boşa gidiyor.' deseniz ve kayıt dışı kalmayı bu anlamda kendi kendinize anlamlandırmaya çalışsanız sizi belki kısmen anlarız. Bugün devletin faiz giderlerinin milli gelire oranı, bütçeye oranı, vergi gelirlerine oranı 1980'li yıllardan bu yana en düşük düzeylerde. Eskiden devletin vergi gelirlerinin yüzde 86'sı faize giderken şimdi tersine döndü yüzde 84'ü hizmete gidiyor. Hizmet bütçesi yapıyoruz. Vergi gelirlerinin 5'te biri eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe, önemli bir kısmı yatırımlara gidiyor." diye konuştu.

Kayıt dışı ile mücadele için hükümetin önemli adımlar atması gerektiğine de değinen Şimşek, "Bizim birçok şey yapmamız lazım. Vergi oranlarını aşağıya çekmemiz yetmiyor. Mevzuatı tabi ki basitleştirmemiz lazım. Burada uyum maliyetini aşağıya çekmek hakikaten önemli bir konudur. Burada bize büyük iş düşüyor. Burada yapılan eleştirilere de katılıyorum." şeklinde konuştu. CİHAN

Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'nin kayıt dışı vergi kaybı 90 milyar lira

Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'nin kayıt dışı vergi kaybı 90 milyar lira

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.