Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Tarım İlçe Müdürlüğü, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte toplu tüketim ve üretim yerlerinde gıda denetimlerini sıklaştırdı.
2010 yılında ilçede bin 500 toplum üretim ve tüketim yerlerinde gıda denetimi yapacaklarını belirten İlçe Tarım Müdürü Sadık Ay, tüketicilerin, üretim izni olmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satanları şikâyet etmesini istedi. Ay, söz konusu durumların Bakanlığın 174 Alo Gıda hattına bildirilmesi halinde anında yasal işlemelerin yapılacağını ifade etti.
Bilinçli tüketicinin açıkta satılan gıdaları almaması gerektiğini belirten Ay; bozulmuş, yırtılmış, şişmiş, delinmiş ve sızıntı yapmış ambalajı olan gıdaların insan sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.
Sağlıklı yaşam için bilinçli tüketici olunması gerektiğine vurgu yapan Ay, gıdaların muhafaza edilme koşullarını şöyle sıraladı: "Süt ve süt ürünleri 0 ile eksi 4 derecede buzdolabında muhafaza edilmeli. Kırmızı ve beyaz etler, sakatlar ve deniz ürünleri de 0 ile eksi 4 derecede korunmalı. Dondurulmuş ürünler ise eksi 18 derecede derin dondurucuda muhafaza edilmeli. Pişirilmiş gıdalar hemen tüketilmeli. Daha sonda tüketilecek olanlar da 4 derecede saklanmalı. Yumurta buzdolabında yıkanmadan ve başka gıdalarla temas edilmeden muhafaza edilmeli. Eller yumurta ile temas ettikten sonrada mutlaka yıkanmalı. Ellerimizi sürekli temiz tutalım. "
Ay, gıdaların hazırlanması sırasında çiğ tüketilecek gıdalar ile pişirilecek gıdaların birbirine temas etmemesine itina gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.