1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Meme Kanseri Başakşehir’de Masaya Yatırıldı
Meme Kanseri Başakşehir’de Masaya Yatırıldı

Meme Kanseri Başakşehir’de Masaya Yatırıldı

Başakşehir Belediyesi ‘Bahçeşehir Sohbetleri’nin beşinci ayında Bahçeşehir Üniversitesi meme kanseri farkındalık projesi ile sesini dünyaya duyuran MEMEDER Başkanı Prof.

A+A-

Başakşehir Belediyesi ‘Bahçeşehir Sohbetleri’nin beşinci ayında Bahçeşehir Üniversitesi meme kanseri farkındalık projesi ile sesini dünyaya duyuran MEMEDER Başkanı Prof.Dr. Vahit Özmen’i konuk etti.

Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Ertemel’in ev sahipliğini yaptığı geceye Başakşehirli kadınlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Nurettin Ertemel, ilk olarak Bahçeşehir sohbetlerinin geçmişini ve amacını anlattı. “Komşuluk ilişkilerini geliştiren, Bahçeşehirlileri bir araya getiren sürecin bugün 5.sini yapacağız. Buraya çağırdığımız konuklar Bahçeşehir’in kurulmasında önemli rol alan aktörlerdi. 12 ay boyunca devam ettireceğimiz bu toplantılarımızın sonunda bir kitap haline getirip noktalayacağız.” dedi.

MEMEDER’in kuruluşunu ve çalışmalarını anlatan bir slayt gösterisinin ardından moderatörlüğünü Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Çelik'in yaptığı Bahçeşehir Söyleşisi'ne geçildi.

35 yıldır İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Vahit Özmen meme kanserinin son 20 yılda 2,5 kat arttığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında “MEMEDER meme kanseri oranındaki artışın karşısında toplumun, özellikle kadınların duyarlılığını artırmak amacı ile kuruldu. Derneğimiz ailesinde bu hastalığı yaşayan, kanser tanısı almış hastalar, hasta yakınları ve meme kanseri ile uğraşan bilim adamları tarafından kurulmuş bilimsel ve sosyal projeler üretmeye çalışan bir dernektir. Daha geniş kitlelelere ulaşmayı ve topluma daha çok ulaşmak ve hizmet etmek arzusu ile yola çıktık. Burada başlatıp, Türkiye’ye yayılmasını arzu ederek bir proje başlattık. Bu proje Türkiye ve benzer gelişmekte olan ülkelere örnek bir proje. Gönüllüğe dayanan bir çalışmada 5 yılı doldurduk. 5 yıl daha çalışacağız.” ifadelerini kullandı.


Belediye binasında kira vermeden hizmet veren MEMEDER’in çalışmaları için gerekli maddi desteğin 10 yıllık olduğunu belirten Özmen, “Çalışmalarımızda bize her zaman destek olan ve uluslararası kuruluşlardan gelen maddi desteğimizin süresinin dolduğu beş yıl sonrasında ‘Kimse destek olmazsa biz varız’ diyerek her zaman en büyük destekçimiz olan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a teşekkür ediyoruz.” dedi.


6 BİN 500 KADINA MAMOGRAFİ ÇEKİLDİ

Prof. Dr. Vahit Özmen MEMEDER’in yürüttüğü meme kanseri farkındalık porjesinin, 2008 yılında The Breast Health Global Initiative tarafından en başarılı proje olarak seçildiğini ve 25 bin dolar ödül kazandığını aktardı. Özmen, “Derneğimiz aynı zamanda şu an Türkiye’de bir ilaç firması, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Dünya Sağlık Örgütü gibi örgütlerden 2 milyon doların üzerinde bir sponsorluk desteği almaktadır. Burada modern mamografi cihazı ve en iyi ultrasonografi cihazıyla deneyimli bir aile hekimi tarafından ücretsiz muayene edilerek, radyolog hekimler tarafından değerlendirilerek şu ana kadar 6 bin 500 kadına ücretsiz muayene ve mamografi çekildi.” diye konuştu.

Kuruluş aşamasında 19 bin 500 hane dolaşıldığını ve günlük 100 kişiye telefon edildiğini belirten Prof. Dr. Özmen, MEMEDER’in çalışmalarına değindi. Özmer, şöyle devam etti:

“Gezdiğimiz ve telefon ettiğimiz evlerdeki 40-69 yaş arasındaki kadınlar MEMEDER’e davet ediliyor. Yüzde 80 oranında bir dönüş oranı söz konusu ve bugüne kadar toplam 53 kadına evre 0 ya da 1 meme kanseri teşhisi konmuştur. Erken teşhiş hayat ve memelerinizi kurtarır. Sağlık Bakanlığı tarafından tarama yaşı geçtiğimiz yıl 40’a indirildi. 20 yaşında başlayan meme kanseri tarama ve muayenesini 20-40 yaş arasında 3 yılda bir, 40’tan sonra yılda bir kez mutlaka yapılmalı. Derneğimizin kapısı herkese açık. 40 yaş üstü kadınlar mutlaka gelmeli:”

Özmen’in konuşmasının ardından soru cevap kısmına geçildi. Daha önce meme kanseri tanısı konmuş ve MEMEDER’in çalışmalarına katılmış kadınlar Özmen’e teşekkürlerini iletti. Program sonunda Başkan Yardımcısı Nurettin Ertemel, Prof. Dr. Özmen’e çalışmalarından ötürü bir plaket verdi.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.