1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Metin 17.Tüketici Konseyi Toplantısında
Metin 17.Tüketici Konseyi Toplantısında

Metin 17.Tüketici Konseyi Toplantısında

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin 17. Tüketici Konseyi Toplantısına Katıldı!..

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik öngören Yasa Taslağı ile tüketicilerin korunması konusunda birçok ülkenin önüne geçtiklerini ifade ederek, "Bu dönemde bir iddiamız var; AB'nin de önüne geçeceğimize inanıyoruz!" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 17. Tüketici Konseyi,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Metin, Konseyin 1995 yılında kurulduğunu hatırlattı.

Dünyanın hızlı bir şekilde büyüdüğüne ve buna paralel olarak tüketim alışkanlıklarının da değişim gösterdiğine dikkati çeken Metin, bu kapsamda Türkiye'nin de hızlı bir değişim süreci içinde olduğunu kaydetti.

Söz konusu süreçte 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un değerini "tartışılamaz" olarak nitelendiren Metin, "Birçok hukuk alanında çok geç kalmış bazı düzenlemeler yapılırken, bu alanda hızlı bir çalışma olmuş. Burada sizlerden ricam şu, sizlerin katkısı çok önemli. Kanun sürecini çok şeffaf bir şekilde yürütmeye çalıştık" diye konuştu.

Bilinçli tüketiciler konusunda bilgilendirmenin de çok önemli olduğuna işaret eden Metin, "Önemli olan hakların tüketici tarafından bilinmesi ve kendi lehlerine kullanılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda da bu kanunda hem bilgilendirme mekanizmaları hem de hak arama yollarını kolaylaştırma hususlarını ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.

Söz konusu taslağın, tüketicilerin yaşadığı mağduriyetleri esas alarak hazırlandığını ve tüketicileri koruma kapsamında birçok ülkeden daha ileri uygulamaların getirildiğini vurgulayan Metin, "Bu dönemde bir iddiamız var; AB'nin de önüne geçeceğimize inanıyoruz. AB yönergesi çok ciddi anlamda buraya kondu. Hatta daha ileri boyutlarda düzenlemelerde de mevcut" değerlendirmesinde bulundu.

Metin, Bakanlık olarak hızlı bir yapılanmaya gittiklerini de belirterek, "En büyük hedefimiz şudur; dünyada, Türkiye'yi en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke yapmak. Bütün çalışmalarımızı bu ilke üzerine kurduk" dedi.

-"Tüketici hakkı, evrensel bir insan hakkına dönüştü"

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Vekili Ramazan Ersoy, Tüketici Konseyi'nin tüketici haklarının tartışıldığı zengin bir platforma dönüştüğünü ifade etti.

4077 Sayılı kanunun, 18 yıldır tüketicinin haklarını korumak için yürürlükte olduğuna dikkati çeken Ersoy, şöyle konuştu:

"Bugün ülkemizde 76 milyon insan yaşıyorsa, sosyal hayatta da bir takım mal ve hizmet almak zorundalar. Dolayısıyla bunların her biri, birer tüketici. Ülkesi, miliyetleri ne olursa olsun Türkiye'deki 76 milyonun yanısıra her yıl gelen 25 milyon turist de var. Dolayısıyla, bugün tüketici hakkı, evrensel bir insan hakkına dönüşmüş durumdadır."

Tüketicilerin korunmasına yönelik birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini dile getiren Ersoy, Genel Müdürlük olarak yaptığı diğer bazı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.