1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali Düzenledi
Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali Düzenledi

Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali Düzenledi

ABD’nin Michigan eyaletinin Detroit şehrinde Michigan Türk Amerikan Derneği (TASM) tarafından düzenlenen "3.

A+A-

ABD’nin Michigan eyaletinin Detroit şehrinde Michigan Türk Amerikan Derneği (TASM) tarafından düzenlenen "3. Uluslararası Çocuk Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.

Sunuculuğunu Detroit CBS televizyonu yapımcısı Carol Cain’in yaptığı Uluslararası Çocuk Festivali’ne çok sayıda ülke ve etnik grup katıldı. Müzik, dans, şarkı ve ülke tanıtım standları gibi farklı katagorilerde gerçekleşen programa 21 ülkeden 359 çocuk iştirak etti. Bu sene yapılan festivale ABD, USA Hip Hop Urban, Türkiye, İskoçya, Romanya, Bulgaristan, Çin, Güney Kore, Almanya, Bosna, Arnavutluk, Hindistan, Senegal, Mali, Gine, Bangladeş, Macaristan, Makedonya, Rusya, Polonya, Meksika, Japonya ve Kirgisiztan katıldı.

Festival kermes, ülke tanıtım standları ve sahne performansları ile geniş çaplı olarak yapıldı. Program Michigan Türk Amerikan Derneği kadın kolları tarafından hazırlanan kermesle başladı. Bu sayede Amerikalılar Türk mutfağının birbirinden lezzetli yemekleriyle tanışma fırsatı yakaladı.

Kermeste bu sene ilk defa yapılan geleneksel Osmanlı macunu çocuklardan büyük ilgi topladı. Ayrıca çocuklar dışarıda kendileri için hazırlanan oyun alanında doyasıya eğlendiler. Festivale katılan ülkeler açtıkları stantlarda kendi kültürlerini tanıtma fırsatını yakaladılar. Romanya el sanatları, Japon Origami sanatı, Çin ve Türk kaligrafi sanatının yanı sıra diğer ülkeler de kültürlerine ait zenginlileri katılımcılarla paylaştılar. Hat sanatçısı Mehmet Acar'ın da bulunduğu stanta yazı yazdırmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu.

Hersene farklı temaların sunulduğu programda bu senenin yarışma havasında geçmesi festivale ayrı bir heycan kattı. Asya ülkelerinin kendine has danslarıyla, Batı Afrika ulkelerinin hareketli geleneksel dansları, Hindistan’ın Bharatnatyam’ı ile Japoya ve Rusya’nın müzikal performansları göz doldurdu. Sahne performansları izleyicilerden yoğun ilgi gördü. Salondan taşan izleyiciler koridorlarda ritim tutturdular. Hayli heycanli ve rekabetli geçen yarışmada jüri üyeleri birincileri seçmekte oldukça zorlandılar.

Dans kategorisinde herkesi kendilerine hayranbırakan Hindistan birincilik, Bosna Hersek folklor dansı ikincilik ve Amerikan Urban Hip-hop üçüncülük ödüllerini aldılar.

Yarışmaya katılan ve küçük yaşlarına rağmen sempatiklikleriyle profesyonel dansçıları imrendiren çocukların herbirine özel olarak hazırlanmış sertifikalar verildi. Festivale Michigan eyalet milletvekillerinden Jon Switalski, Hamtramck Belediye Başkanı Karen Majewski, Novi Şehri yöneticisi Clay Pearson, Japonya’nın Detroit Başkonsolos Yardımcısı Ryoji Noda, Romanya’nın Detroit Konsolosu Yardımcısı Gabriela Ban, Eastpointe Belediye Başkanı Suzanne Pixley, Aile Mahkemesi Hakimi Sheila Ann Gibson, Detroit Mercy Üniversitesi Rekorü Antoine Garibaldi, Rochester Collage Dekanı John Barton, Detroit Opera House yöneticilerinden Karen V.DiChiera, Wayne State Üniversitesi Uluslararası Programlar bölümü yöneticisi Jaclyn Assarian gibi toplumun önde gelen isimleri de katıldı.

Fesival’e katılan Michigan eyalet milletvekili Jon Switalski, “Bana bir şeyler söyleme ve burada bulunma fırsatı verdiğinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Uluslararası Çocuk Festivali'nde yer almaktan, dünyamızın bir çok bölgesinden çocukların, çok geniş ve farklı kültürlerin bir araya getirilerek kültürler arası öğrenimin desteklenmesinden gerçekten büyük bir zevk ve onur duydum. Bunun çok harika bir şey olduğunu düşünüyorum ve çocuklarımızın da bu tur şeylere ihtiyacı var. Michigan Türk Amerikan Derneği’ne böyle bir festival düzenledikleri için teşekkür etmek istiyorum. Onların böyle bir festival düzenlemeleri toplumumuz ve çocuklarımızın geleceği için çok hassas ve önemli.” dedi.

Eastpoint Şehri Belediye Başkanı Suzanne Pixley, “Bugün burada bulunmaktan çok mutluyum. Türkiye'de yaşadığımız zamanlarda kızım halk danslarına katılıyordu. Bundan dolayı çocukların dans etmelerinden duydukları sevinç ve neşeyi çok iyi biliyorum.” dedi.

Hamtamck Şehri Belediye Başkanı Karen Majewski ise “Michigan Türk Amerikan Toplumu, Detroit'te sahip olduğumuz bütün kültür ve toplumları bir araya getirdiği için bir kez daha övülmeyi hak etmiştir.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Michigan Türk Amerikan Derneği Başkanı Tolga Çelik 2014’te hedeflerinin festivale katılacak ülke sayısını 30'a çıkartmak olduğunu aktardı ve böyle organizasyonların değişik kültürleri bir araya getirerek dünya barışına büyük katkı sağladığını söyledi.

Festival, yarışmaya katılan bütün çocukların sahneye çıkıp “Biz dünyayız” (We are the World) adlı şarkıyı söylemesi ile son buldu. CİHAN

Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali düzenledi

Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali düzenledi

Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali düzenledi

Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali düzenledi

Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali düzenledi

Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali düzenledi

Michigan Türk Amerikan Derneği, 3. Uluslararası Çocuk Festivali düzenledi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.