1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Miller: Türkiye, Rusya’dan En Çok Doğalgaz Alan Ülke Oluyor
Miller: Türkiye, Rusya’dan En Çok Doğalgaz Alan Ülke Oluyor

Miller: Türkiye, Rusya’dan En Çok Doğalgaz Alan Ülke Oluyor

Gazprom CEO’su Aleksey Miller, Türkiye’nin uzun zamandır Almanya’yı da geride bırakarak Rusya’dan en çok doğalgaz alan ülke olacağını söyledi.

A+A-

Gazprom CEO’su Aleksey Miller, Türkiye’nin uzun zamandır Almanya’yı da geride bırakarak Rusya’dan en çok doğalgaz alan ülke olacağını söyledi.

Türkiye’nin diğer ülkelerde yaşanan gerilemeye mukabil büyüme hızına paralel olarak daha fazla doğalgaz alımına başladığını ifade eden Miller, “Gelecekte en az yüzde 20 artış olabilir. Türkiye yakın gelecekte Almanya’yı da geçerek bizim en büyük ithalatçımız olacak.” dedi.

Miller Gazprom’un 2013’ün ilk yarısında geçen yıla göre BDT ülkeleri dışında ihracatının yüzde 10 arttığı bilgisini verdi. 2012’nin ilk yarısının Avrupa ülkelerine ihracat açısından zor bir dönem olduğuna değinen Miller, “2012’nin ikinci yarısından itibaren Avrupa ülkelerine ihracatımız artmaya başladı.” bilgisini verdi.

Avrupa ülkelerinin sıvılaştırılmış doğalgaz piyasasında paylarının yüzde 28’den yüzde 21’e gerilediğini hatırlatan Gazprom Başkanı, “Avrupa öngörülebilir miktarı, öngörülebilir fiyattan almak istiyor. Bu yüzden doğalgaz boru hatları üzerinden ihracat ise artıyor. İlk yarının dinamikleri dikkate alındığında Türkiye ve Avrupa ülkelerine 2013’te yıllık satış 160 milyar metreküpü bulabilir. Rusya geçen yıl 151 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan doğalgaz alımlarını çeşitlendirmek isteyen Ankara, fiyat indirimi alabilmek için özel şirketleri devreye sokuyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız geçen hafta Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarette Gazprom yönetimi ile bir araya gelmiş, Batı hattından özel şirketlerin aldığı 6 milyar metreküplük doğalgaza ek olarak 4 milyar metreküp daha özelleşeceğini belirtmişti. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.