16 Aralık 2025
Altın 5914.399
BIST 11348.83
Dolar 42.7053
Euro 50.2956
Sterlin 57.3815
Ankara 6°C

"Milletçe Çok Ağır Bedeller Ödediğimiz Kürt Sorununun Çözülmesi Gerekiyor!"

"Milletçe Çok Ağır Bedeller Ödediğimiz Kürt Sorununun Çözülmesi Gerekiyor!"
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milletçe Çok Ağır Bedeller Ödenmesine Yol Açan Kürt Sorununun Artık Çözülmesi Gerektiğini Vurgulayarak, Çözüm Sürecinin Yönünün Demokratikleşme Olduğunu Vurguladı.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, milletçe çok ağır bedeller ödenmesine yol açan Kürt sorununun artık çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, çözüm sürecinin yönünün demokratikleşme olduğunu vurguladı.

İçişleri Bakanlığı'nda 'demokratik açılımlar' konusunda basın toplantısı düzenleyen Atalay, Kürt meselesinin çözümüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Atalay, henüz sonucu ulaşmayan çalışmaların içeriğine ilişkin Bakanlık kaynak gösterilerek yapılan haberlere itibar edilmemesini istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusuna başlatılan çalışmaların yoğun ve kapsamlı bir şekilde sürdürüldüğünü açıklayan Atalay, konunun Türkiye'nin geleceği açısından ne kadar hayati olduğunu herkesin bildiğini belirtti.

"Ülkemize her açıdan kaybettiren ve milletçe çok ağır bedeller ödememize neden olan bu sorunun artık çözülmesi gerekiyor. Biz bu sorunu çözmek için kararlı, azimli, sabırlı ve cesur adımlar attık ve bundan sonra da atmaya devam edeceğiz." diyen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üslup ve yöntemin en az işin özü kadar önemli olduğu bilinmektedir. Hele böyle hassas konularda bazen üslup ve yöntem işin özünden daha öne geçebilmektedir. Şu anda tabi çok hassasiyetleri olan bir konunun çalışmasını yürütüyoruz. Bakanlık olarak bu çalışmanın koordinasyonunun yürütüyoruz. Dolayısıyla bugün size işin özüyle ilgili bir şey söyleyecek değilim. Başlatılan çalışmalar henüz bir sonucu ulaşmamış, bu konuda bir karar alınmamış. Demokratikleşme adımlarını herkesle birlikte atmak istiyoruz. Bu mesele Türk toplumunun meselesidir. Herkesin bu süreçte yapıcı olması gerekir."

Hükümet olarak çok sayıda demokratik açılımı hayata geçirdiklerini anlatan Atalay, Kürt sorunu açısında çözüme ulaşmanın yolunun demokratikleşme olduğunu belirterek, bu sürece herkesi dahil etme amacında olduklarını kaydetti.

Çözümsüzlüğü savunarak negatif siyaset yapmanın kimseye faydası olmayacağının altını çizen Atalay, açılım konusunda kamu kuruluşlarının, partilerin ve sivil toplumun görüşlerini alacaklarını söyledi.

YAZ DÖNEMİNDE MESAFE ALMAYI HEDEFLİYORUZ!

Çalışmaların bir tarihe bağlı olmadığını; ama yaz döneminde mesafe almayı hedeflediklerini ifade eden Atalay, toplumda oluşan atmosferi iyi değerlendirerek pozitife çevirmek istediklerini kaydetti.

Medya temsilcileriyle de konuya ilişkin görüşmeyi düşündüklerini dile getiren Atalay, gelişmeler hakkında zaman zaman açıklamaların olacağını aktardı.

Konunun siyasi malzeme yapılmamasını isteyen Atalay, muhalefet partilerinden beklentilerinin bu olduğunu açıkladı.

Başbakan Erdoğan ile DTP arasındaki randevu konusunda Meclis açıldığında bir hareketliliğin yaşanabileceğini açıklayan Atalay, toplumun tüm kesimlerini sürece dahil etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Kürt meselesine ilişkin yazılan kitaplar ile yazarların görüşlerini önemsediklerini anlatan Atalay, terör konusunda tecrübesi bulunan İngiltere ve İspanya gibi devletlerle fikir alış verişinde bulunulacağını ifade etti.

İspanya İçişleri Bakanı'yla görüştüğünü anlatan Atalay, her ülkenin kendine göre bir yapısı bulunduğunu belirterek Türkiye modeli oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı.

Atalay, şunları söyledi: "Kürt meselesi olarak adlandırılan meselenin de vatandaşlarımızın demokratik haklarının genişletilmesi ve pekiştirilmesiyle, nerede yaşarsa yaşasın her vatandaşımızın kendisini devletin eşit ve hür ferdi olarak hissetmesini sağlamakla çözülebileceğine biz inanıyoruz. Bu nedenle çözüm sürecinin yönü demokratikleşmedir. Bu konuda daha önce yaptıklarımız bundan sonra yapacaklarımızın da bir göstergesidir. Demokratikleşme adımlarını toplumun tüm kesimleriyle birlikte atmak istiyoruz. Bu mesele sadece partimizin ya da hükümetimizin değil tüm toplumun meselesidir. Dolayısıyla herkesin bu süreçte lütfen yıkıcı değil yapıcı olması, çözüme katkı sağlayıcı bir tutum içinde olması gerekir ve biz bunu bekliyoruz. Bu sürece herkesi dahil etme yönünde çaba sarf ediyoruz ve edeceğiz. Bunu bir devlet politikası olarak yürütme çalışması ve kararlılığı içindeyiz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir