19 Aralık 2025
Altın 5984.756
BIST 11341.9
Dolar 42.804
Euro 50.1947
Sterlin 57.2815
Ankara 4°C

Mpm Uzmanı Borluk: Yıl Sonu Büyüme Oranı Yüzde 7'nin Üzerinde Olacak

Mpm Uzmanı Borluk: Yıl Sonu Büyüme Oranı Yüzde 7'nin Üzerinde Olacak
Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) uzmanı Sinan Borluk, Türkiye'nin yılsonu büyümesinin yüzde 7'nin üzerinde olacağını söyledi. Bursa Ticar

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nda düzenlenen 'Güncel ekonomik gelişmeler ve verimlilik' konulu seminere katılan Sinan Borluk, bugün açıklanan yüzde 11.7'lik büyüme rakamını değerlendirdi. Borluk, beklentileri kapasite kullanım oranlarının belirlediğine dikkat çekerek, "Açıkçası beklentilerin üzerinde çıkmadı. 11.5'ti beklenen, ama 11.7 oranında bir rakam ortaya çıktı. Euro dışında bütün dünyadaki gelişme bu şekilde. Bir sonraki dönemde de 7-8 oranında bir büyüme beklentisi var şu andaki kapasite oranlarına bakıldığında." dedi.

Buna rağmen temkinli olunması gerektiğine dikkat çeken Borluk şunları söyledi: "Çünkü gelişmekte olan ülkeler hem hızlı büyüyor, hem de krizden daha derin etkileniyor. Bence temkinli olmak gerekiyor. İkinci 3 aylık dönem büyük ihtimalle yine büyüme ile devam edecek. Yıl sonu ortalama büyümemizde yüzde 7'nin üzerinde devam edecek diye düşünüyoruz. Altı sürpriz olur ama üstü sürpriz olmaz."

'Büyümede düşüş yaşanmaması için nelere dikkat edilmeli?' yönündeki bir soruya karşılık Borluk, "Dünyadaki ekonomik krizin reformların benzerini biz 2001 krizinde yapmıştık. Dolayısı ile biz bu krize hazırlıklıydık. Zaten 2001 krizinde yapılan yapısal reformların başarılı olduğunu da bu krizde bankacılık sektörünün yüksek kar etmesinden anlıyoruz. Kriz Türkiye'nin krizi olmadığı için sadece genel politikalara aykırı davranılmamalı diye düşünüyorum."

Dünya ekonomisinin krizin yaralarını sarmaya çalıştığına dikkat çeken Borluk, dünyayı ekonomik olarak gruplara ayırmanın gerekliliğine işaret etti. Borluk, "Dünyayı şöyle ayırmamız gerekiyor, bir ABD, AB ve Japonya'nın oluşturduğu grup, bunların ABD dışında durumu biraz zor görünüyor. Özellikle AB bölgesi önemli bir sorun yaşıyor. Dünyanın diğer bölümü ise gelişmekte olan ülkeler ve Çin diyebiliriz. Bunlar da giderek hızlanan bir şekilde büyümeye devam ediyorlar. Ben dünya ekonomik yapısının önümüzdeki orta ve uzun vadede bir devrimsel değişime uğraşacağını düşünüyorum. Bunun ilk işaretlerini şuanda görüyoruz." şeklinde konuştu.

BTSO Genel Sekreteri Nihat Balkan da ekonomik krizin iş dünyasını belli bir seviyede durdurduğunu kaydetti. Balkan, "2010 yılında büyüyeceğimizi herkes biliyordu, biz kapasite kullanımının yavaş yavaş artacağını biliyorduk. Kapasite kullanımı yüzde 73.6'ler civarında, büyüme yüzde 11.7'ler civarında. Bu Türkiye'nin beklenen büyüme rakamları ve daha da üstüne çıkması gerekiyor. Bununla ilgili özellikle AB ülkelerinde ciddi krizler var. Bunlarla ilgili olarak önlemlerin alınmasını bekliyoruz." dedi.

Kur ile alakalı sıkıntılarının olduğuna dikkat çeken Balkan, şunları söyledi: "Ama bu sıkıntıları maliyetler ve verimlilik bazında küçültmeye çalışıyoruz. Büyüme beklediğimiz gibi gidiyor, inşallah bundan sonraki dönemde de bu büyüme devam eder, çünkü bu 3 aylık dönem biraz bakım ve izinlerin olduğu dönem. Bu dönemde eksiye dönmemesi en büyük temennimiz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir