Altın 5598.562
BIST 10576.45
Dolar 42.2063
Euro 48.8571
Sterlin 55.5202
Ankara 12°C

"Muhalefete Silah Sevkiyatı Durursa, Rusya Da Esed'e Silah Vermeyebilir"

"Muhalefete Silah Sevkiyatı Durursa, Rusya Da Esed'e Silah Vermeyebilir"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de çatışan tarafların silahsızlanmasına destek verebileceklerini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de çatışan tarafların silahsızlanmasına destek verebileceklerini ifade etti. Lavrov, Suriye muhalefetine yönelik silah tedarikinin durdurulması yönünde adımlar atılması durumunda, kendilerinin de bu yönde adım atabileceklerini söyledi.

Lavrov’un BBC’ye yaptığı özel açıklamalar Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında yayınlandı. Suriye’de çatışan tarafların silahsızlanması ile ilgili konu ilk kez BM desteğinde Cenevre’de yapılan toplantıda ele alınmıştı. Lavrov, muhalefete silah sevkiyatının devam etmesinin tarafların silahsızlandırılması yönündeki çalışmalara zarar verdiğini savundu.

“Biz bir kısım açıklamalar bekliyoruz… Eğer cevap alırsak, çatışmada tarafların silahsızlanması için biz de bir kısım adımlar düşünebiliriz. Ancak şimdiye kadar somut bir şey olmadı.” ifadelerini kullanan Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya hava savunma sistemleri sattıklarını, bunun iç çatışmalarda kullanılmadığını savundu. Lavrov’a göre Suriye’ye verilen birkaç helikopter kara savunma gücünün üstünlüğüne etki edecek potansiyelde değil. Rusya, Suriye’ye silah satışı ile ilgili eski anlaşmaları yerine getirdiğini, yeni kontratlar imzalamadıklarını savunuyor.

ESED’İN KOLTUĞUNU BIRAKMASI İÇİN BASKI YAPMAYIZ

Rusya’nın Beşşar Esed’in koltuğunu bırakması için baskı yapmayacağını yineleyen Lavrov, Suriye muhalefetinin iktidarla görüşme yönündeki yaklaşımlarının Rusya açısından memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Lavrov, “Biz rejim değişikliği oyunu içinde değiliz. İç çatışmalara müdahil olunmasına karşıyız. Suriye’yi kimin yöneteceğine karar vermek bizim işimiz değil. Bu Suriyelilerin kararı olmalı.” dedi.

Suriye’de diyalog sürecinin başlaması ve insanların yaşamının korunması için herhangi bir ön şart konulmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Lavrov, “Birileri önce Esed gitmeli diyorsa, onların başka ön şartları olduğu anlamına geliyor. Esed kendisi birçok kez iktidardan ayrılmayacağını söyledi.” hatırlatmasında bulundu.
CİHAN

Kaynak:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir