Platform Başkanı Doç. Dr. Adnan Gerçek, "Mükellef devletimizin en önemli finansman kaynadığıdır. Çünkü devlet, mükelleflerden topladığı vergilerle var. Temellerini attığımız bu platform ile vergi yasalarının sadece devlet eliyle yürütülmesinin önüne geçmeyi hedefliyoruz." dedi.
Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD), Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), Makine Mühendisleri Odası (MMO), Bursa Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) ve Uludağ Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu 21 farklı kuruluşun bir araya gelmesinden oluşan platform, mükellef haklarını korumak için bir dizi çalışma yürütecek. Mükellef Hakları Platformu'nun Türkiye'de bir ilk olduğunu ve öncülüğünü de Bursa'nın yaptığını ifade eden BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, "Bu platformun kurulmasının belli başlı maddi nedenleri var. Vergi konusunda artık sivillerin de inisiyatif sahibi olması gerektiğini düşünüyoruz. Vergi devletin en önemli hükümranlık haklarından birisidir. Ama vergiler konulurken ve kaldırılırken verginin muhatabı olan vergi mükelleflerinin de görüşlerinin alınması lazım." diye konuştu.
Farklı örgütlerin daha önceleri kendi çaplarında görüş ve önerilerini dile getirdiklerini ama bunun çok cılız ve etkisiz kaldığını dile getiren Topcu, "Mükellefleri bir araya toplayarak, daha güçlü bir ses çıkarmaya çalışacağız. Bu platform, teorik ve bilimsel çalışmalar yapacak. Özellikle çıkarılacak vergiler, tasarı halindeyken teorik ve bilimsel çalışmalar yürütülecek. Ayrıca, mükellefleri hakları konusunda bilinçlendirmeye yönelik eğitim çalışmaları da olacak. Vergi kanunları hakkında mükellefler bilgilendirilecek." dedi.
Topcu ayrıca, Mükellef Hakları Platformu'nun, idarenin yapmış olduğu bazı keyfi ve hukuk dışı uygulamalarla ilgili de bir sivil toplum örgütü olarak, toplumsal muhalefet görevi üstleneceğini ifade etti.
Platform Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Gerçek ise şunları söyledi: "Sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği bu platformda, mükellef haklarının Türkiye'de savunulmasını, korunmasını, bilincin artırılmasını hedefliyoruz. Hükümetimizin bu konuda attığı bazı adımlar var ama bu adımlar çok cılız kalıyor şu an. Biz Türkiye'de mükellef haklarıyla ilgili daha somut adımlar atılmasını istiyoruz. Mükellef devletimizin en önemli finansman kaynadığıdır. Çünkü devlet mükelleflerden topladığı vergilerle var. Dolayısıyla mükellef ne kadar bilinçli olur ve hakkını arar ise devletimiz de daha şeffaf katılımcı şekilde denetleyecektir."