Şeker Fabrikası'nın 2009 yılı kampanya dönemini değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenleyen Şeker Fabrikası Müdürü Demirtaş, her yıl geçmiş yılın rekorunu kırarak, daha fazla üretim yaptıklarının altını çizdi.
Şeker Fabrikası'nın üretim seviyesinde rekora koştuğunu anlatan Müdür Demirtaş, bu yıl daha fazla çalışıp daha fazla ürün elde ettiklerini belirterek, "Geçtiğimiz sezona göre; 14,5 gün daha fazla çalışıp, yaklaşık 40 bin ton daha fazla pancar işlenerek 4 bin 500 ton daha fazla şeker üretilmiştir. Doğal olarak yan ürünlerimiz melas ve yaş küspe miktarlarında da artış sağlanmıştır." dedi.
Gelecek yıl altyapı hizmetleri ile birlikte fabrikada modernizasyona gideceklerini açıklayarak, daha da profesyonel çalışacaklarını kaydeden Demritaş, "Bu yıl yaptığımız yeniliklerle pancar kuyruğunu hafiflettik. Gelecek yıl getireceğimiz yeni makineler yanında yapacağımız altyapı ve modernizasyonlarla birlikte kuyrukta zamanını geçiren çiftçilerimiz o zamanını çalışmaya ayıracak. Gelecek yıl kapasitemizi daha da artıracağız. Daha fazla üretim sağlayacağız." şeklinde konuştu.
Çiftçilerin pancar ile birlikte yabancı maddeleri de getirmelerinden yakınan müdür, o problemi de diyaloglar sonucu çözeceklerine inandığı belirterek, "Fabrikamızın tek problemi pancar ile birlikte sahamıza getirilen taş, toprak, yaprak, ot gibi yabancı maddelerdir. Maalesef ülkemizde mevcut olan 33 şeker fabrikası içersinde en çok yabancı madde getirilen ikinci fabrikayız. Bu konuda çok değer verdiğimiz çiftçilerimizle karşılıklı görüşmelere yaparak fabrikamıza fiziki ve maddi zararlara ve daha yüksek kapasite ile çalışmamızı engelleyen, kalitede birinciliği yakalamamıza zorluk çıkartan ve maliyetimizi arttıran en ciddi problemimizi de el birliği ile çözerek aşacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.
Öte yandan, son yıllarda sık sık göndeme gelen özelleştirme ile ilgili bilgi veren Demirtaş, Muş Şeker Fabrikası'nın gözde fabrikalardan olduğunu savundu. Fabrikaya sürekli yatırımın yapıldığını, dolayısıyla şu anda fabrikanın kapanmasının söz konusu olmayacağını sözlerine ekleyen Müdür Demirtaş, şöyle konuştu:
"Biz gelecek yıl için yatırım yapıyoruz. Dolayısıyla kapanacak bir yer için yatırımın yapılması akıl karı değil. Muş Şeker fabrikası çalışacak. Belki ilerleyen yıllarda özelleşebilir. Ancak fabrika kapanmaz. Muş fabrikası şuan da gözde fabrikalardan biri. Ayrıca, bu fabrika kar amaçlı da kurulmadı. Kar amaçlı kurulsaydı. Üretim alanını Muş merkezle sınırlardık. Kar amaçlı olmadığı için Bingöl'ün Genç ilçesinden ürün getiren çiftçimiz var, ta 150 kilometre uzaklardan getiren çiftçimiz var. Biz kar'ın yanında halkımıza istihdam sağlamayı da hedefliyoruz. Yoksa bu bölgede ki çiftçimiz ne yapacak?"
(CİHAN)