İki ülke arasındaki dostluk ve barışı pekiştirmek için düzenlenen voleybol turnuvasına Irak'ın Kerkük ve Musul illerinden birer, Mardin'den ise iki voleybol takımı katıldı. Maç öncesi saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunmasından sonra sporcular birbirleri tokalaşıp çiçek verdi.
Maçlar gece geç saatlere kadar sürdü.
Mardin valisi Hasan Duruer, Irak'tan gelen takımların yöneticilerine ve Türkmen grup başkanı Nurettin Ahmetvahap'a plaket ve hediye verdi.
Turnuvanın ilk maçını Mardin Artuklu Spor takımı, Kerkük Selahattin Aksu Spor takımını 3- 2 yendi. İlk maçı alan Mardin ekibinin başarılı oyuncularından Mustafa Karaboğa, oynanan oyundan çok Irak'tan gelen takım oyuncuları ile kurdukları dostluk ilişkilerinin önemli olduğunu söyledi.
Çekişmeli geçen maçta Musul Yurtspor takımının kaptanı Teymur'un saha kenarında Arapça şarkılar eşliğinde yaptığı şov gösterisi renkli görüntülere sahne oldu. Yaptığı dans ve gösterileri ile seyircileri coşturan Teymur Deham(39), kendi anavatanları olan Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti yaptığı gösterilerle gösterdiğini söyledi. Irak Türkmenlerinden olduğunu ifade eden Teymur, Irak'ta bir ilaç fabrikasında çalıştığını belirterek, günlük yaşamında da Irak'ın ilk gösteri-şov grubunun üyesi olduğunu kaydetti. 8 çocuk babası olduğunu söyleyen Teymur, turnuvanın yanında burada yaşayan insanlarla tanıştıklarını ve güzel dostluklar kurduğunu sözlerine ekledi.
Türkmen grup başkanı Nurettin Ahmetvahap ise iki gün sürecek turnuva için geldikleri Mardin'de olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ve Irak'ın iki dost ve kardeş ülke olduklarını ve bu dostluklarının da ticaretin yanında spora da yanışmış olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Kerkük Selahattin Aksu Spor takımının kulüp başkanı olan Adil Abit, sporun barış ve kardeşliği simgelediklerini belirterek, bu kardeşliğin bir gereği olarak Türkiye'deki kardeşleri ile kucaklaştıklarını ifade etti. Takımın teknik direktörü Ali Hamit ise maç öncesi yaptığı açıklamada turnuvaya iyi hazırladıklarını ve turnuvada şampiyon olmayı hedeflediklerini söyledi.
Takım kaptanı Edip Asker ise kendisinin ilk defa Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, "Benim için bugün bayram. Anavatan Türkiye'de bulunmaktan daha güzel ne olabilir bizim için. Bizler her ne kadar farklı yerlerde yaşasak da kökümüz burası. Buraya bağlıyız. İlk defa buraya geldim. Benim için dünyada kendi anavatanımda nefes alıp vermekten daha güzel ne olabilir. Keşke aralarımızdaki sınırlar kalkmış olsaydı da buralara hep gelip gidebilseydik. Yıllarca kendi anavatanımızdan mahrum bırakılmıştık. Bu mahrumiyeti bir maç vesilesi ile bile olsa sonlandıran yetkililerimize teşekkür ediyorum. Başbakan Erdoğan'dan dünyanın her yerinden Türkiye'ye gelip gidecek Türkmenler için bir kolaylık sağlamasını istiyorum." dedi.
Geniş güvenlik önlemlerinin de alındığı turnuva, Kızıltepe Belediyespor ile Musul Yurtspor arasında oynanan maçla gece geç saatlere kadar devam etti.

