17 Aralık 2025
Altın 5948.315
BIST 11293.66
Dolar 42.7226
Euro 50.1149
Sterlin 57.0478
Ankara 8°C

Nene Hatun'un Çalınan Rölyefi Yeniden Yapılacak

Nene Hatun'un Çalınan Rölyefi Yeniden Yapılacak
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Aziziye Tabyaları'ndan çalınan Nene Hatun bronz rölyefinin yerine, orjinaline uygun yenisinin yapılarak anıt kaidesi...

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Aziziye Tabyaları'ndan çalınan Nene Hatun bronz rölyefinin yerine, orjinaline uygun yenisinin yapılarak anıt kaidesine yerleştirileceğini açıkladı.

Nene Hatun'un, Osmanlı Rus Harbi'nde (93 Harbi/1877-1878) destanlaştığı Aziziye Tabyası'nda yaşanan rölyef hırsızlığına Vali Sebahattin Öztürk el koydu. 1952 yılında Üçüncü Ordu Komutanlığı'nca Erzurumluların ve Nene Hatun'un 'Rus askerlerine saldırmasını anlatan' bronz rölyef kışın hırsızlarca yerinden sökülerek çalınmıştı. Vali Sebahattin Öztürk, çalınan rölyefin yerine yenisinin konulacağını açıkladı.

Vali Öztürk, bu amaçla Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyelerinin, çalınan rölyefin aynısını yaparak, anıt kaidesine yerleştirileceğini dile getirdi. Çalınan rölyefin tarihi ve ekonomik değerinin bulunmadığına vurgu yapan Vali Öztürk, "Rölyefin tarihi değeri yoktur. Ancak manevi değeri yüksek bir rölyef. Tarihi ve manevi bir mekandan hırsızlık yapılmasını anlamak mümkün değil. Çalınan rölyefin yerine bu yaz yenisini Atatürk Üniversitemize yaptırıp koyacağız. Kaide boş kalmayacak." diye konuştu.

Mecidiye Tabyası'ndaki Rus yapımı döküm topun çalındığının da iddia edilmesi üzerine şaşkınlık yaşayan Vali Öztürk, "Topun çalındığından haberim yoktur. Oldukça ağır olan topun çalınması mümkün değil. Belki görevliler bakım amacıyla başka bir yere taşımıştır." şeklinde tepki gösterdi.

Daha sonra yapılan araştırma topun çalınmadığı sadece kırık tekerleklerinin çıkartılıp, döküm kaidesinin şehre bakan bir tepeye yerleştirildiği tespit edildi.

Vali Öztürk, ayrıca, Kazakistan'dan bir grup ressamın hafta içerisinde Erzurum'a gelerek, şehrin gravürünü yapacaklarını dile getirdi. Ressamların gravür çalışmalarını daha sonra ülkelerinde sergileyeceklerine değinen Vali Öztürk, "Erzurum'un tanıtılması adına önemli bir çalışma." şeklinde konuştu.

NENE HATUN RÖLYEFİ

Dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Nurettin Baransel tarafından Aziziye Tabyası'na, 1952 yılında Aziziye Şehitlik Anıtı yaptırıldı. Aziziye Kahramanı Nene Hatun'un da katılımıyla Şehitlik Anıtı'nın açılışı, düzenlenen görkemli törenle gerçekleştirilmişti. Anıtın açılmasından 3 yıl sonra Nene Hatun zatürreeden vefat etti. Şehitlik Anıtı'ndaki Nehe Hatun'un şahsında Erzurumlu kadınların düşman işgaline karşı koyması bronz rölyeflerle anlatılmıştı. Rölyefler, Sivas Demiryolu Cer Atölyesi'nde yapılmıştı.

CİHAN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir