Aksaray'a ekonomiye katma değer sağlayan yüksek öğrenimdeki öğrenci sayısı, bu sene yeni kaydolan 7 bin 709 öğrenciyle arttı. Öğrenci kayıtlarının başlamasıyla, emlak sektöründe ve ikinci el eşya pazarında hareketlilik yaşanıyor. Yeni kayıt yaptıran öğrenciler, memleketlerine dönmeden barınma sorununu çözmek için ev kiralıyor. Bazıları ev kiralama işini Ramazan Bayramı sonrasına erteliyor.
Aksaray esnafı, öğrencilerin şehirde şimdiden büyük hareketlilik yaşanmasına sebep olduğunu, belirterek hareketliliğin kriz ortamında esnafa nefes aldırdığını söyledi. Şehre gelen öğrenciler, merkeze uzak mahallelerde 200 lira kiraya ev bulunabilmesine rağmen ulaşım güçlüğü sebebiyle daha çok merkezde ev kiralamaya çalışıyor. Evlerini kiraya vermek isteyen vatandaşlarınsa ilk tercihi kız öğrenciler oluyor. Ev sahipleri, kız öğrencileri 'evi daha temiz kullandıkları, ödemeleri aksatmadıkları ve aile gibi yaşayarak çevreye rahatsızlık vermedikleri' gerekçesiyle tercih ediyor.
İkinci el eşya sektörü de öğrencilerin uğrak yeri oldu. İkinci el ve yeni eşya alım satımı yapan iş yeri sahibi Mustafa Yılmaz, en önemli müşterilerinin öğrenciler, bekar polis ve askerler olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Kayıtların başlamasıyla bir hareketlilik başladı. Ramazandan sonra öğrencilerin tamamının gelmesiyle işlerin açılmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu. Yılmaz, öğrencilerin ikinci el eşya pazarından çok cazip fiyata ev döşeyebileceklerini belirterek, öncelikle çekyat, masa, sandalye ve şofben aldıklarını, daha sonra diğer ihtiyaçlarını giderdiklerini söyledi. (CİHAN)