1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öğrencilerin Yaptığı Araç, 23 Kuruşa 139 Kilometre Yol Gidiyor
Öğrencilerin Yaptığı Araç, 23 Kuruşa 139 Kilometre Yol Gidiyor

Öğrencilerin Yaptığı Araç, 23 Kuruşa 139 Kilometre Yol Gidiyor

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) öğrencileri tarafından geliştirilen elektrikli aracı ‘Evrim 2’, 23 kuruşa 139 kilometre yol yapabiliyor.

A+A-

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) öğrencileri tarafından geliştirilen elektrikli aracı ‘Evrim 2’, 23 kuruşa 139 kilometre yol yapabiliyor. Evrim 2, Shell Eco Marathon Avrupa yarışında kendi klasmanında Türkiye birincisi, Avrupa yedincisi olan ekip Türkiye’ye döndü.

    Türkiye'nin ilk yerli arabası ‘Devrim’den ilham aldıklarını söyleyen SAİTEM Başkanı Volkan Çetin, ‘Devrim’ ile başlanan yerli araba hayalini ‘Evrim 2’ ile gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Çetin, SAİTEM ekibinin geçen yıllarda geliştirdiği hidrojenle çalışan arabadan sonra, elektrikle çalışan ‘Evrim2’ aracını geliştirdiklerini ifade etti. Yaklaşık 15 gün önce yapılan Shell Eco Marathon yarışına bu araçla katıldıklarını belirten Çetin, “Bu sene 27 ülkeden 200’den fazla takımın mücadele ettiği yarışmada hiçbir sorun yaşamadık. Aracımız diğer takımların arabalarına oranla oldukça sınırlı bir proje bütçelerine sahip olmasına rağmen Avrupa’da yedinci Türkiye’de birinci olarak yarışmayı bitirdi.” dedi.

    Türkiye’den 13 takımın katıldığı yarışmada, en iyi dereceyi SAİTEM ekibinin aldığını vurgulayan Çetin, “23 kuruşluk elektrikle 139.03 kilometre kat ettik. ‘Evrim 2’nin motor tasarımı ve üretimi bize ait. Ayrıca ekibimiz tarafından gerçekleştirilen ve geliştirme aşamasında olan ‘Kollu karbon fiber jant’ projesi Türkiye’de bir ilk. Bu projeyi Avrupa‘daki bazı takımlar ve fabrika satın almayı teklif etti.” diye konuştu.

    Gündelik hayatta bir arabanın bütün özelliklerine sahip ‘Evrim 2’i bir yıl gibi kısa bir sürede tasarlayıp ürettiklerini kaydeden Çetin, "Hedefimiz 2014’te Hollanda’da ve 2015 Mayısta Türkiye’de olması planlanan maratonda birinci olmak. Bunun için "Kollu Karbonfiber Jant" projemizi yeni arabamızda uygulayacağız ve motor üzerinde çalışmalarımız devam edecek." bilgisini verdi.

    SAİTEM ekibi Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı ziyaret etti. Avrupa yedincisi ekibi tebrik eden Rektör Elmas, önümüzdeki yarışlarda ekibin birinci olması için her türlü desteği vereceklerini bildirdi. CİHAN

Öğrencilerin yaptığı araç, 23 kuruşa 139 kilometre yol gidiyor

Öğrencilerin yaptığı araç, 23 kuruşa 139 kilometre yol gidiyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.