16 Aralık 2025
Altın 5873.967
BIST 11314.72
Dolar 42.7138
Euro 50.2803
Sterlin 57.3712
Ankara 8°C

Olgunlaşmadan Satışa Sunulan Karpuzlar, Satışları Düşürdü, Üretici Zarar Etti

Olgunlaşmadan Satışa Sunulan Karpuzlar, Satışları Düşürdü, Üretici Zarar Etti
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kurulan karpuz pazarının esnafı satışlardan memnun değil. Karpuz fiyatlarından memnun olmayan çiftçiler, bazı üreticil...
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kurulan karpuz pazarının esnafı satışlardan memnun değil. Karpuz fiyatlarından memnun olmayan çiftçiler, bazı üreticilerin olgunlaşmadan toplayıp pazara sürdükleri karpuzlar nedeniyle vatandaşın karpuz tüketmediğini ve bu nedenle çok zarar ettiklerini söyledi. Karpuzun bu yıl 10 bin dekar alana ekildiği belirtildi.

Pazarda karpuzlarını görücüye çıkaran çiftçiler fiyatların düşük olması nedeniyle yükleme ve nakliye parasını karşılayamadıklarını belirtti. Karpuzun son yılların ön kötü sezonunu geçirdiğini söyleyen Karpuz tüccarı Cengiz Çalış, 20 yıldır karpuz alıp sattığını, bu yıl ki kadar kötü bir sezon görmediğini ifade etti. Karpuza kabak tadının verilmesinin fiyatları kötü etkilediğini söyleyen Çalış, "Kabak tadı verilmiş karpuzlar piyasada orijinal karpuzdan daha ucuza satılıyor. Hafif olduğundan kabağa aşılanmış karpuz olduğu anlaşılabilir." diye konuştu.

Kapuz simsarlığı yapan Muhammet Yoğun ise karpuzların ham ve olgunlaşmadan toplatıldığını söyleyerek denetimlerin artırılmasını istedi. Yoğun, "Karpuzların tarım müdürlüklerince denetlendikten sonra onay verilmeden tarladan toplanmaması bu denetimlerin artırılması, Tarım Bakanlığının ise kabak aşısını kaldırılması gerekir. Karpuzların tarım müdürlüklerinin denetiminde toplatıldıktan sonra üzerlerine bandrol yapıştırılması gerekir. Bu uygulama ile çiftçiler karpuzlarını olgunlaşmadan toplayamayacak ve üzerlerinde bandrolü olmayan karpuzlar alınamayacak." şeklinde konuştu.

Bir hafta önce kilosu 35 kuruş ile 50 kuruş arasında değişen fiyatlarda alıcı bulan karpuzun şu an piyasada 15-20 kuruşa kadar düştüğünü söyleyen Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, simsarların karpuz piyasasını aşağı çekme girişimi nedeniyle karpuzun düştüğünü, ancak önümüzdeki günlerde karpuzun 40 kuruşa kadar çıkabileceğini belirtti.

Çiftçilerin simsarların sözlerine itibar etmemelerini isteyen İspir, "Kilosu 40 kuruştan satılan karpuz birden 20 kuruşa kadar düştü. Simsarla tüccar arasında gerçekleşen senaryo ile karpuz piyasasında fiyatlar aşağı çekildi. Çiftçilerimizi sürekli uyarıyoruz. Simsarlar çiftçinin karpuzunu ucuz sattırma girişiminde bulunuyorlar. Kesinlikle simsarlara itibar etmeyin. Karpuz önümüzdeki birkaç gün içinde yeniden yükselecek" dedi.

Çiftçilerin ürünlerini sergilemek için kurulan karpuz pazarı ise ayrıca kebapçı, şalgamcı, börekçi ve karpuz işçisi gibi birçok kişiye geçim kaynağı oluyor. (CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir