1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Omurilik Ameliyatı Geçiren Köpek Yeniden Yürümeye Başladı
Omurilik Ameliyatı Geçiren Köpek Yeniden Yürümeye Başladı

Omurilik Ameliyatı Geçiren Köpek Yeniden Yürümeye Başladı

Omuriliğinde tümör tespit edilen köpek, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ameliyat edildi.

A+A-

Omuriliğinde tümör tespit edilen köpek, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ameliyat edildi. Rotriever cinsi köpek, yaklaşık 5 saat süren ameliyatın ardından yürümeye başladı.

        İzmir'de yaşayan makine mühendisi Kağan Çırpan, bundan 2 ay önce köpeği Fabio’nun sol ön ve arka bacağında his kaybı olduğunu gördü, köpeğini veterinere götürdü. Çekilen MR, köpeğin omuriliğinde tümör olduğunu ortaya koydu. Veteriner hekim Kemal Can Küçük, operasyon kararı aldı. Ziyaret sebebiyle Ereğli’de bulunan Kağan Çırpan'ın köpeği, Hüseyin Demircan’na ait klinikte ameliyata alındı. Yaklaşık 5 saat süren operasyondan sonra Fabio, yürümeye başladı. Küçük ve Demircan'ın gerçekleştirdiği operasyonla omurilikteki 1.5 santim çapındaki kitle çıkarıldı. Kitle, patoloji incelemesine gönderildi.

        Operasyon sonrasında açıklamalarda bulunan Kağan Çırpan “Köpeğin sol ön ve arka ayaklarında his kaybı oluştuğunu fark ettik. Çapraz bağlarında yırtık olabileceğini düşündük. Tedavi başlattık. Ama geçmedi. MR çekme kararı aldık. Çekilen MR’da omurilikte tümör olduğu ortaya çıktı. Bununla ilgili araştırma yaptık. Bu tür olaylarda köpeklerin uyutulduğunu ve böyle bir ameliyatın gerçekleştirilmediğini fark ettik. Köpeğimi uyutmaya gönlüm razı olmadı. Ameliyatın riskini almaya karar verdik. Ameliyat olmadıktan sonra iyileşme şansı yoktu. Köpek yavaş yavaş yürüme duyusunu kaybedecekti. Ameliyat sonrasında da bir sorun kalmadı.” dedi.

        Veteriner Kemal Can Küçük, operasyonun çok başarılı geçtiğini söyledi. Omurilikteki kitlenin alınmaması durumdan köpeğin öleceğini kaydeden Küçük, şunları söyledi: "Köpeğin sol ön ve arka ayağında basıda problem vardı. Sol ön ve arka ayağını hissetmemeye başladığını fark ettik. Bu durumla ilgili gerekli olan tetkikleri yaptık. Yapılan tetkiklerde birinci omur ile ikinci omur arasında yaklaşık 1,5 santimetre büyüklüğünde bir kitle olduğunu tespit ettik. Tam o kitlenin altında solunum sistemi var. Solunum ile ilgili sorun da ortaya çıkmaya başladı. Ameliyat etme kararı aldık. Kitleyi almasaydık giderek büyüyecek ve solunum merkezine baskıyı artırarak hayvanın 10-15 gün içerisinde ölmesine neden olacaktı. Sol tarafını hissetmiyordu zaten. Normal fonksiyonlarını yerine getiremiyordu. Biz bütün riskleri alıp operasyonu gerçekleştirdik. Başarılı bir operasyon oldu. Önümüzde 5 günlük önemli olan bir periyot var. Gözlem altında tutacağız. Ama şu ana kadar olan durumda köpeğin normal fonksiyonlarına döndüğünü söyleyebiliriz."

        Ameliyat sonrasında kendine gelen Fabio, sahibi Kağan Çırpan ile yürüme çalışması yaptı. Yürümesinde bir engel kalmadığı görülen Fabio, sahibine ön patisini vererek adeta iyileştiğini göstermeye çalıştı.
CİHAN

Omurilik ameliyatı geçiren köpek yeniden yürümeye başladı

Omurilik ameliyatı geçiren köpek yeniden yürümeye başladı

Omurilik ameliyatı geçiren köpek yeniden yürümeye başladı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.