Altın 5429.936
BIST 10924.53
Dolar 42.2029
Euro 48.8609
Sterlin 55.618
Ankara 9°C

"ONU BİZ DEVİRDİK!"

"ONU BİZ DEVİRDİK!"
CIA 60 yıl sonra itiraf etti!..

Bundan tam 60 yıl önce İran Başbakanı Muhamed Musaddık'ın bir CIA operasyonuyla devrildiği, Amerikan Güvenlik Arşivleri'nin internet sitesinde belgeleriyle açıklandı

19 Ağustos 1953 tarihinde devrilen Muhammed Musaddık'ın devrilmesiyle başlayan olaylar zinciri 1970'lerde yaşanan İran Devrimi ile son bulmuştu.

İnternet sitesinin 'bilgi edinme hakkı yasası' sayesinde el geçirdiği belgeler eski bir CIA arşivcisi tarafından hazırlanmış!


Aslında belgeler daha önce 1981 yılında çok kritik bir eksiklikle birlikte yayınlanmış. Darbenin detayları gizleyen '3. bölüm' dönemin açıklanmasında yer almamış. CIA, TPAJAX kod adlı operasyonun sebebi olarak Sovyetler Birliği'nin İran'ı ele geçirme ihtimali gösteriyor. Raporda 'operasyon CIA'in ABD'nin dış politikasını gerçekleştirme hareketi' ifadesi dikkat çeken başka bir nokta.

Yine belgelere göre 'TPAJAX' belli aşamalardan oluşuyordu. Bu aşamalar şöyle sıralanmış;

-Musaddık'ı devirmek için politik propaganda

-Şah'ı işbirliğine zorlama

-Kabine üyelerini rüşvet ile ele geçirme

-Toplumsal olayları körükleme

-Güvenlik kuvvetlerini organize etme

CIA'in bu darbe de İngiliz gizli servisi MI6 ile birlikte çalıştığı da açıklanıyor. CIA'in bu belgeleri neden 60 yıl sonra halka açmaya karar verdiği ise tam olarak bilinmiyor!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir